Likér
09/10/2017
Kategorie: Novinky, Zdravé recepty

Alkoholické nápoje ze zdravých plodů

Plody, jako jsou jeřabiny, ostružiny nebo bezinky, nemusíte nutně zpracovávat obvyklým způsobem. Zkuste něco netradičního! CO takhle například osvěžení se v letních dnech. No a co když v těchto nápojích bude i alkohol? Pokuste se vytvořit tyto dokonalé letní domácí likéry, které jsou navíc vyrobeny z vašich oblíbených a zdravých plodů.

Likér z jeřabin

Zní to podivně. Nikdy jste to neslyšeli? Chutná však skvěle a navíc podporuje tvorbu žluč. Zlepšuje tedy trávení a fungování trávicího traktu obecně. Navíc vám pomůže i s močovým měchýřem a může rozpouštět kamínky v této soustavě. Co budete potřebovat? Stačí půl kila jeřabin, litr vodky a cukr. Na dochucení pak skořice. Plody jeřábu jsou sice nahořklé. Tato chuť však velmi dobře vyniká právě v likéru. Navíc látka, která způsobuje nevolnost při ochutnání syrových jeřabin, vyprchává. Stačí tedy zalít půl kila jeřabin litrem vodky. Přidáme také 250 g cukru a trochu skořice, která dá likéru specifickou chuť.

Nápoj z ostružin

Podobně budeme postupovat i při výrobě likéru ostružinového. Důležité je vybrat více zralé ostružiny. Jsou plné vitamínů a navíc i antioxidantů. Tento likér tak pomáhá s obranyschopností vašeho organismu a posiluje tedy vaši imunitu. Příprava je jednoduchá. Vezměte 250 g ostružin a naložte je do půl litru bílého rumu. Nejlépe použijte bílý karibský. Dále přidáte 250 ml červeného suššího vína a 250g kandysového cukru. Dále špetku kardamomu. Množství cukru můžete upravit v závislosti na míře zralosti vašich ostružin.

Bezinkový likér

No a posledním likérem, který si zde představíme, bude ten bezinkový. Jde o plody z bezu černého a budeme zpracovávat jak květ, tak plody. Plody mají však projímavé účinky, a proto je důležité před zpracováváním nechat projít varem. Vezmeme tedy 500g bezinek a omyjeme. Poté budeme potřebovat 250 g třtinového cukru a směs zalijeme bílým alkohole. Můžeme tedy zvolit rum či vodku. Nemusí vás ale děsit ani například kombinace s ginem, která je velmi zajímavá i chutná. Naložené se vše nechá osm až dvanáct týdnů a poté můžeme podávat. Bez pomáhá na snižování hladiny cukru v krvi a proti nachlazení.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *