IMAG1003

Bezový sirup pro vaše zdraví

Černý bez je rostlinou, která je v podstatě plevelná a ze zahrad a užitkových prostor je většinou okamžitě odstraňována. Není divu. Při jeho rychlém růstu může dojít ke kompletnímu zarostení prostoru. Které se pak již musí řešit motorovou pilou a mnohdy i bagrem. Kořeny černého bezu jsou totiž velmi silné a bohaté. Pokud ale máte v blízkosti vašeho domova někde na mezích a lukách tuto rostlinu a milujete sirupy, pak není problém připravit si ryze přírodní vlastní, který můžete klidně pít po zbytek celého roku. My se tedy přímo podíváme jak na něj…

Sběr květů a jeho zásady

Základem pro bezinkový sirup z květů jsou pochopitelně kvalitní květy černého bezu. Na jejich sběr se vydejte v momentu, kdy rostlina začne kvést a květy nejsou ještě příliš opadavé. Když už se začnou tvořit černé bobulky, je pochopitelně pozdě. Optimální dobou je přibližně konec měsíce května a začátek června. Květy budou tak akorát. Pozor si dejte především na to, zdali nejsou napadeny mšicemi či jinými cizopasníky. Pokud tomu tak je, rozhodně je nepoužívejte. Mšice nevypadají příliš vábně a do sirupu se nehodí.

IMAG0995

Luhování květů

Hlavní součástí celého postupu výroby bezinkového sirupu je pochopitelně luhování jednotlivých květů. Ty si dejte do větší mísy anebo do nějaké plastové nádoby a zalijte je převařenou vodou. Ideální je zhruba 40 květů na 2, 5 litru vody. Pak do tohoto množství nasypte 100 gramů kyseliny citronové. Koupíte ji zcela běžně v jakémkoli supermarketu. Následně na kolečka nakrájejte 4 citróny a nechte celou směs zhruba 24 hodin v klidu při pokojové teplotě.

IMAG1003

Uvařte si sirup z květů černého bezu

Když je vše vyluhováno, můžete pouze velmi pohodlně celou směs přecedit. Optimálně tak učiňte přes utěrku, aby byl sirup bez jakýchkoli pevných částic. Tekutinu pak vařte zhruba při teplotě okolo 80 stupňů Celsia a přisypte do ní 2, 5 kilogramu cukrů. Výborné je volit zdravější třtinový cukr. Máte-li raději kyselejší sirup, v průběhu vaření ochutnávejte a cukru dejte klidně méně. Když se všechen cukr rozpustí, můžete sirup nalít do sklenic a nechat vychladnout.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *