Špalda
09/12/2016
Kategorie: Novinky, Tipy a triky

Co je to špalda

Víte i vy, co je špalda? Pokud ne, jste na správné adrese. Hodně skloňovaný výraz je zapotřebí objasnit, a tak se na něj soustředíme v následujících řádcích. Špalda je druh pšenice, který obsahuje vysoké procento bílkovin, dokonce nejvíce ze všech ostatních obilovin. Mimo jiné je také skvěle stravitelná a její součástí je i poměrně hodně vlákniny. Už i svatá Hildegarda ji používala při léčbě vážně nemocných. Naši předkové to zkrátka měli poněkud jinak. Bohatě si vystačili s přírodou a nepotřebovali žádné doplňky. Podívejme se do historie jejího používání a také na výhody a nevýhody konzumace špaldy jako takové.

Střípky z historie špald

V první řadě je třeba upozornit, že špalda patří mezi historické plodiny. Milovali ji již obyvatelé Palestiny zhruba před nějakými 9000 lety. Dále byla nedílnou součástí jídelníčku dalších slavných starověkých civilizací, jako byli Asyřané, Egypťané a mnohé jiné. Špaldový chléb se pekl běžně i v antice. Římané milovali koláč zvaný libum. Tradičním jídlem se špaldovým základem byla i mola salsa v Římě. Špalda byla schopna dodat lidskému tělu dostatek síly a energie potřebné k bojům.

Léčivé účinky

Špalda je známá svými léčivými účinky. Právě svatá Hildegarda v německém Bilingenu před nějakými 800 lety měla vnuknutí, že by měla jídlem ze špaldy léčit nemocné. Do svých zápisků zanesla i to, že právě špaldu mohou pozřít i lidé, kteří nedokážou jíst nic jiného. Pokrm údajně zevnitř fungoval jako zázračná léčivá mast. Do jaké míry se ale jednalo o skutečnost, můžeme posoudit jen velmi složitě.

Výhody a nevýhody špaldy

V současnosti se špalda mílovými kroky vrací na jídelníček mnohých z nás. Hodně se pěstuje na ekofarmách. Není se čemu divit, jelikož e jedná i o pěstitelsky minimálně náročnou plodinu. Dvojí zrno je navíc u špaldy chráněno před jakoukoli kontaminací. Špalda obsahuje především zinek a vitaminy B1, B2, vápník, draslík, fosfor a beta karoten. Důležitý je i tiokyanát mající dle mnohých i protirakovinné účinky. I se špalda recepty je vhodné začít postupně, aby si tělo na pokrmy z ní pomalu zvykalo.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *