Cuketa – využijete ji na sto způsobů

Cuketa

Cuketa je dnes již vcelku hojně pěstovaná zelenina, která je i velmi oblíbená. Je spojen s vrcholným létem, takže právě teď ji možná doma ve velkém množství skladujete. Nevíte, co sní? Existuje mnoho výborných receptů, jak cuketu využít. Ať jde již o zapečené cukety, grilované nebo třeba jako surovina do koláčů či bramboráků. Využití je mnoho. Záleží na vás. Dnes vám poskytneme pár rad, jak nakládat s cuketou. Račte se přesvědčit o univerzálnosti tohoto plodu.

Syrové saláty či grilovaná varianta

Začneme tím nejbanálnějším. Výbornou možností je příprava cukety, kdy ji jen omyjeme a nakrájíme. Pokud na tom vy nebo vaši strávníci trvají, lze ji ještě nožem zbavit slupky. Poté je dobré z takových kousků cukety připravit například salát. Syrová cuketa je velmi zdravá a má velice zajímavou chuť, což každý nepozná, jelikož se spíše připravuje tepelně upravovaná. Jde o jemnou nevýraznou chuť. To může být také důvodem k dalšímu využití. Lze ji přidávat do ostatních salátů. Dobře se hodí například k okurkům či rajčatům. No, a pokud vás syrová cuketa neláká, není nic snazšího než si cuketu ugrilovat. Stačí nakrájet cuketu na tenoučké plátky a na žáru ponechat pár minut. Hned máte hotové cuketové chipsy. Chuť můžete ovlivnit ještě tak, že cuketu potřete osoleným olejem s rozmačkaným česnekem.

Cuketový bramborák

Dalším receptem bude cuketový bramborák. Pokud máte rádi obvyklou variantu z brambor a zároveň milujete recepty z cukety, musíte si ho oblíbit. A nebude k tomu třeba nikterak rozsáhlý arsenál. Potřebujete jen 3 hrnky hrubě nastrouhané cukety, hrnek hladké mouky a strouhanky. K tomu ještě přidáte 3 vejce a ochutíte solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Na smažení pak olej. Suroviny dobře promícháme, až vznikne směs, která nápadně připomíná tu na klasické bramboráky. Těsto by však mělo být o něco hustější. Poté již připravujeme jako bramborovou obdobu receptu. Horké a čerstvě připravené bramboráky můžete ještě po vyjmutí z oleje na pánvi položit na ubrousek, čímž se odstraní mastnota.

Použijte cuketu i do dezertů

Poslední skupinou receptů, kterou vám představíme, je skupina dezertů. Ano slyšíte správně. Přidáním cukety do těsta můžete připravit výborný koláč nebo třeba dokonce i čokoládový dort. Stačí si najít správný recept a držet se postupu. Cuketa nepůsobí v těstě nikterak špatně. Naopak dělá korpus vláčnější a vlhčí. Plní podobnou funkci, jako v jiných receptech na dezerty mrkev.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.