Fruktóza má své klady i zápory

Fruktóza

Slazení patří k životu a člověk si rád dopřeje mnohé pochutiny, které mohou sladce skutečně chutnat. Za každou cenu ale nemusejí obsahovat tuny cukru, jak to bohužel u mnohých v současné době bývá. I proto se soustředíme na fruktózu, která se řadí mezi náhražky cukru. Určitě je třeba vyvrátit přesvědčení některých, kteří si myslí, že fruktóza je jed. Podívejme, co je fruktóza a jak to vypadá s jejím složením a vším, co s ní jakkoli souvisí. Dozvíte se zajímavé informace, jež vám možná unikly.

Co je fruktóza?

Jako fruktóza je označován monosacharid, který je označován také jako ovocný cukr. Najdeme jej v nejrůznějších potravinách, ale také v medu a v mnohém ovoci, které často také obsahují velké množství vlákniny. Jmenovat bychom mohli jen namátkou třeba borůvky, jahody, maliny anebo i některé druhy zeleniny, mezi které se řadí cibule, brambory, kukuřici a některé další. Průmyslově je možné fruktózu dostat především z cukrové třtiny, kukuřice či řepy.

Fruktóza u živočichů

Živočichové mají fruktózu v těle a dokážou si ji často také vytvářet. Vždyť pouze samotný člověk ji dokáže vytvořit včetně jejich derivátů. Některé z nich vznikají při procesu, který se nazývá glukoneogeneze. V našem těle dokonce mnohdy dochází díky kyselině sorbitolové i k přeměně glukózy na fruktózu. Zejména v čočkách lidí trpících diabetes dochází k této proměně. U zdravých mužů k ní dochází ve varlatech. Stává se tak nesmírně důležitým energetickým zdrojem pro spermie.

Odbourávání fruktózy v lidském organismu

Fruktóza se v lidském organismu metabolizuje jak v játrech, tak přímo ve svalové tkáni. U každého orgánu se ale jedná o jinou přeměnu. Fruktoóza po přeměně ve svalech v pohodě vstoupí do glykolytické dráhy. U jater je tomu jinak, jelikož vznikají složité látky a i samotný proces je náročný. V nadměrném množství by fruktóza neměla být lidským tělem přijímána. Co se týká ceny, vyjde levněji, než je tomu u glukózy.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.