
Jak se zbavit přejídání
Pojem záchvatovité přejídání bývá bohužel mnohdy skloňován v mnohých médiích. Není se čemu až tolik divit, jelikož častokrát dochází k tomu, že uvidíme v televizi lidi, jež nemohou pro svou obrovskou váhu a neskutečnou tělesnou konstituci ani vstát z postele. Jak bychom měli tedy patologické přejídání definovat. Pokud patříte mezi lidi, kteří se přejí na oslavě narozenin nebo třeba v současné době svátků, pak mezi skupinu patologických přejídačů nepatříte. T se totiž přejídají dvakrát a více za jeden týden. Všechno se opakuje neustále dokola a tito lidé mají problém, který se bohužel mnohdy neumí přiznat…
Jak poznáme člověka trpícího patologickým přejídáním se?
Zcela jednoduše. Tento člověk bude neustále jíst s tím, že má určitý pocit povinnosti vůči samotnému jídlu. Jinými slovy, může se jednat o následující příznaky:
- expresní konzumace pokrmů bez vychutnávání,
- konzumace potravin i přesto, že nemá hlad,
- jezení pouze pro pocit, že člověk jedl,
- po jídle se daný jedinec cítí maximálně plný,
- konzumace nadměrného množství jídla,
- pocity viny, znechucení, depresivní stavy,
- pocity viny.
Rizik přejídání je hodně
Vzhled člověka je velmi důležitý, nicméně mnohem horší jsou zdravotní dopady neustálého přejídání se. Podívejme se tedy, o jaké závažné problémy se může jednat:
- choroby srdce,
- diabetes druhého typu,
- potíže se žlučníkem,
- zhoršené dýchání,
- rakovina,
- depresivní stavy,
- psychické problémy,
- vysoký cholesterol a tlak.
Hladovění není řešením
Naštvat se na sebe samotného a hladovět je poměrně tradiční záležitostí. Nejedná se ale o nijak zdravý postup. Naopak je třeba jíst pravidelně minimálně čtyřikrát denně, a to po menších dávkách. Strava také musí být dokonale vybalancovaná tak, abyste do sebe neházeli pokrmy, jež nejsou zdravé a obsahují velké množství cukrů a tuků. Ideální je spousta zeleniny, libové maso a minimum pečiva. Zapomenout nelze ani na pití maximálního množství vody.