Jaké jsou výhody listové zeleniny?

Špenát

Znáte nějaké superpotraviny? Málokoho by asi napadlo, hledat je i u nás doma. Řeč bude o listové zelenině, tedy velmi zdravému segmentu potravin, které se dají snadno sehnat a jsou zde doma. Prospívají mysli i tělu, což dokládá nejedna vědecká studie. Pojďme se tedy podívat na výhody časté konzumace těchto potravin.

Srdce vám poděkuje

Prvním benefitem, který si představíme u listové zeleniny, bude bezpochyby blahodárný účinek ve vztahu k našemu srdci. Nejvíce v tomto ohledu prospívá tělo římský salát, který má vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové. Právě srdce ke zdravému fungování dostatek této kyseliny vyžaduje.  Například vědci z Tulanovy univerzity zjistili, že přiměřené množství kyseliny listové snižuje riziko infarktu a vzniku kardiovaskulárních onemocnění. A nejedná se jen o římský salát, můžete konzumovat i ten hlávkový nebo třeba špenát. ¨

Zuby a kosti

I tato část těla bude vděčna za konzumaci listové zeleniny. Ta má nahořklou chuť, která značí, že v této zelenině je vysoký podíl vápníku. Ten je pro optimální vývoj a zdraví kostí a zubů důležitý. Například lidé by měli sníst něco okolo 1000 miligramů tohoto prvku. To samozřejmě znamená, že jen konzumace listové zeleniny nestačí, avšak hodně přispějete k naplnění denní dávky. Pokud si přidáte do salátu například pampelišky, mangold nebo kadeřávek, ještě více se k denní dávce přiblížíte. Vědci již několikrát potvrdili, že nízká hladina vápníku v těle souvisí s nízkou kvalitou kostí, respektive zubů. Další látkou důležitou pro tyto části těla je vitamín K, který je opět hojně obsažen v listové zelenině.

Lepší zrak a kondice očí

Pokud se bavíme o zraku, každému se asi vybaví mrkev. Jde o nejznámější druh zeleniny, který se dává do souvislosti se zdravím očí, avšak i listová zelenina hojně sekunduje karotce. Ta má totiž také vysoký podíl karotenoidů i luteinu a zeaxanthinu. Chrání oči před poškozením. Filtrují totiž paprsky světla při oslnění a pomáhají při dlouhodobém dívání se do monitoru. Pokud vás zajímají konkrétní druhy, pak doporučujeme kadeřávek, pampeliška nebo hořčičné listy.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Svět zdraví je bezbřehý. Jak se cítit co nejlépe? To neví nikdo, ani já. Přesto vám nějaké zajímavosti prozradím.