Ječné zrno
29/04/2016
Kategorie: Nemoci, Novinky

Ječné zrno v oku a jeho léčba

Kdo by neznal ječné zrno? Tento velmi nepříjemný úkaz se řadí mezi onemocnění očního víčka. Buď na horním, anebo na dolním víčku vznikne tolik typická velmi bolestivá hrudka, a to na základě ucpání některé ze žláz nacházejících se na povrchu víčka. Typické jsou u ní také další projevy, mezi které patří otok, teplo tvořící se v postižené oblasti, bolest a zčervenání okolí bulky. Pokud i myslíte, že máte ječné zrno pod víčkem, určitě se vyplatí přečíst si následující informace, které se budu hodit i jako prevence.

Prevence proti vzniku ječného zrna

Optimální je učinit nejrůznější preventivní opatření, která se k ječnému zrnu jako takovému vztahují. Vycházejí logicky z rizikových faktorů. Mezi ty patří logicky zhoršený zdravotní stav lidí. Na mysli máme zánět slzných žláz, sníženou obranyschopnost, maximální námahu očí v souvislosti s prací na počítači anebo zvýšenou frekvenci mrkavosti. Zapomenout nelze ani na vyvarování se pobytu v prašném či zakouřeném prostředí. Velmi důležitá je proto oční hygiena spočívající v kapání nejrůznějších roztoků a přejíždění očního víčka vatovými tampóny s desinfekcí. Neměl by se dostavovat ani syndrom suchého oka.

Hlavní projevy ječného zrna

Mezi typické příznaky ječného zrna patří bodavá bolest v oblasti oka. Ta pomalu graduje a vzniká bulka, jejíž okolí postupně rudne. Lékař při vyšetření víčko pootočí směrem ven a objeví se hnisavé zrno. Pokud nemá ječné zrno nějaký těžký charakter, zpravidla bulka sama praskne, hnis se dostane ven a vše je nakonec v pořádku. Ošetření vyžaduje ječné zrno jen ve velmi komplikovaných případech.

Jak si pomůžete sami?

Jak již bylo řečeno, ječné zrno můžete vyřešit sami. Rozhodně se vyvarujte jakéhokoli tření oka a sahání si do něj rukama. Může se totiž stát, že si dovnitř zanesete další infekci, což by bylo velmi nepříjemné. Když už si jej musíte promnout, pak tak učiňte hřbetem ruky. Výborné jsou teplé obklady a různé bylinky, které formou obkladů také působí efektivně. Jmenovat bychom mohli třeba vývar z heřmánku nebo borovou vodu.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *