Sun-eclipse
23/09/2015
Kategorie: Tipy a triky

Kde najdeme vitamín D v potravinách

Vitamín D se řadí mezi velmi důležité látky, které lidské tělo potřebuje a obecně se o něm hovoří jako o vitamínu určeném pro zdravé a silné kosti. V posledních letech mnohé výzkumy poukazují na fakt, že se jedná o vitamín, který je pro lidský organismus skutečně nezbytný a rozhodující. V těle totiž působí jako hormon schopný dokonale regulovat množství vlastních genů. Lidé mající vyšší hladinu vitamínu D jsou méně často nemocní, než je tomu u těch, kteří mají tuto hladinu nízkou. Podívejme se na tento vitamín podrobněji a poukažme na jeho pozitivní účinky na lidské tělo.

Vitamín D má spoustu pozitivních účinků na zdraví

Rozhodně není špatné podívat se přímo v bodech na všechny účinky vitamínu D na lidské tělo. O tom, že je jich poměrně hodně, se následně přesvědčíme. Jak tedy vitamín D pomáhá?

-          ochraňuje kardiovaskulární systém

-           umí bojovat s nádorovým bujením, a to především ve střevech

-          snižuje riziko vzniku nádorů

-          pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi

-          chrání před onemocněním autoimunitního systému

-          chrání před infekčně respiračními nemocemi

Jen sluneční svit nestačí

Jak je všeobecně známo, vitamín D se může do lidského těla dostat pouze opalováním. Sluneční svit jej obsahuje a dokáže je do lidského organismu dopravit. Hlavním zdrojem vitamínu D je tedy UVB záření. To ovšem neprochází sklem, takže je zapotřebí opalovat se přímo na slunci. Určitě je vhodné opalovat se přímo na sluníčku. I s tím je ale nutné být opatrný. Dle vědeckých výzkumů by mělo stačit zhruba 5 až 30 minut strávených na slunci za týden.

Vitamín D ve stravě

Dostatek vitamínu D si můžeme zajistit i pestrou stravou. Nachází se v tučných mořských rybách typu lososa, tuňáka, sledě anebo mečouna a dalších. Jíst tyto ryby můžete klidně i konzervované. Denní dávku vitamínu D si můžete doplnit i konzumací hub. Obsahují jej například správně pěstované žampiony. Vynikajícím zdrojem je i vaječný žloutek.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *