Řasa

Kulináři nezkoumaná mořská řasa

Mořská řasa. Jde o výbornou potravinu, která pochází ze dna moří a plná látek, které pozitivně ovlivňují naše tělo. Dalo by se téměř říci – zázračná mořská řasa. Ač jde o surovinu, kterou lze používat v běžné kuchyni, zatím se zdá kulináři moc nezkoumanou. V čem je však jedinečná a může nám pomoci?

Nejzdravější zelenina

V čem tkví takové velké zdravotní pozitiva? A jaké to vlastně jsou? Čistí naše tělo od toxických látek. Pomáhají od radioaktivity a zlepšují průchodnost a vlastnosti cév. Jsou zdrojem jódu a mnoha dalších prospěšných látek. Obsahují lehce stravitelné bílkoviny, které jsou navíc hodně kvalitní, a neutralizují kyseliny v těle, které pochází ze stravy, která je moderními způsoby rafinovaná. Pravidelná konzumace pak zabraňuje tzvrobě mnoha civilizačních onemocnění.

Mořská řasa Nori a jak ji využít v kuchyni.

Jde o jeden z nejznámějších druhů řas. Tento druh roste v zálivech, které jsou chráněny od vyšší koncentrace soli. Sbírá se ručně a suší se na slunci. Obsahuje množství vitamínů B, A a C. Zlepšuje se po ní trávení těžkých jídel. V kuchyni ji využijeme snadno, a proto je začátečnickým kuchařům z mořských řas doporučována. Nemusí se vařit ani namáčet. Stačí ji nasypat do jídel a ochucovat s ní. Například ji tedy můžeme dát do polévky místo jiných bylinek. Dobré je také servírovat ji jako přílohu k tučným jídlům. Jen se před servírování praží. Změní barvu a je velice chutná.

Řasy Dulse a Wakame

První jmenovanou je mořská řasa dulse. Roste na skalnatých pobřežích v Atlanitku. jsou asi 15 -30 cm dlouhé a tenké. Používat ji můžeme například v polévkách či omáčkách. Na 10 minut ji namočíme a poté do jídel přidáme. Ve směsích vaříme ještě asi 10 minut. Vločky z těchto řas lze přidávat do jídel těsně před koncem vaření. Dobré je také nasekat řasu do pomazánek či ji přidat jen tak na chléb s máslem. Poslední řasa – wakame – je dlouhá a roste v Japonsku. Konkrétněji u jeho ostrova Hokkaidó. Po sklizni se namočí v horké vodě a poté usuší. Je též vhodná pro „řasové začátečníky“. Má rybí aroma a dobrou chuť. Řasa se opláchne a namočí ve studené vodě. Po změknutí se povaří a přidáme do luštěnin nebo třeba obilovin nebo omáček na posledních 10 minut.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *