Batáty
21/05/2018
Kategorie: Novinky, Recepty

Objevte kouzlo batátů

Batáty možná znáte, ale ne každý je používá ve své kuchyni. Nebojte se však této exotické plodiny. Ukážeme vám pár způsobů, jak tyto suroviny využít. Tak pojďme na to!

V čím jsou batáty přínosné?

Jde o takové sladké brambory. Na rozdíl od brambor však mají asi o polovinu vyšší energetické hodnoty a asi o jednu čtvrtinu více sacharidů. Obsahují také vitamín C a vitamín B6. Pomáhají nám tedy s imunitou i prevencí onemocnění srdce. Také pomáhá bránit se organismu s depresemi. Oranžová barva batátů také značí velké množství betakarotenu. Ten je dobrý antioxidant a jde o výbornou prevenci rakoviny.

Kari se špenátem a cizrnou

Tyto „sladké brambory“ neboli batáty můžeme použít na několik způsobů. Teď si představíme recept na batátové kari se špenátem a cizrnou. Postup je vcelku jednoduchý. Nejprve potřebujeme cibuli a česnek. Ty nasekáme nadrobno. K nim nastrouháme ještě zázvor. Na hrnci rozpálíme olej a přidáme cibuli. Poté orestujeme a přidáme česnek s kari pastou. PO stálém míchání a orestování přidáme koriandr a nastrouhaný zázvor. To vše zalijte hrnkem vývaru, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte probublávat. Mezitím si nachytáme batáty, které oloupeme a uděláme z něj kostky. Vložíme do hrnce, osolíme a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kokosové mléko a uvařenou cizrnu. Pět minut vařte a přidejte loupaná rajčata a špenát. Podávejte s rýží nebo plackami.

Krémová bátátovo-hrušková polévka

Dále si můžete připravit i krémovou polévku z batátů. Opět vezměte cibuli a nasekejte najemno. Také nakrájejte batáty na kostky a oloupejte hrušky, z kterých pro změnu udělejte plátky. Batáty osolte a zalijte vodou. Uvařte doměkka. V druhém hrnci orestujte na másle cibuli a hrušku. Zasypeme kořením (skořice, římský kmín, koriandr, sladká paprika, kurkuma…)  a zalijte vodou. Přidejte také slité batáty a povařte asi pět minut. Nechte lehce zchladnout. Pak rozmixujte mixérem. Poté vraťte na sporák a vmíchejte smetanu a pokud je to ještě třeba tak vodu. Dochuťte solí a na talíři můžete posypat lískovými ořechy.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *