Cukr
22/03/2017
Kategorie: Novinky, Zdravá strava

Omezte bílý cukr a žijte zdravěji

Nám všem známý bílý cukr z cukrové řepy je nejvyužívanější formou slazení jídel. V České republice je jeho obliba ještě výraznější. Dlouho se ale také objevují studie, názory a zprávy, že není vůbec zdraví. Naopak že je spíše škodlivý.

Škodlivost „bílého jedu“

Tento druh cukru s vyrábí z řepy a získává se rafinací. Přírodní cukr je tak zbaven mnoha minerálů a vitamínů. Výsledný produkt je pak pouze zdroj energie a žádných dalších látek. Přebytek cukru pak způsobuje obezitu, nadváhu či například hyperaktivitu a v neposlední řadě do škodlivých účinků patří zubní kazy. V poslední době se také objevují studie, které dokazují, že na cukru může vzniknout závislost. Ta se většinou neřeší, jelikož není dle společnosti nebezpečná a poté vzniká například již zmíněná nadváha a obezita.

Změňte své nákupy

Výše zmíněné argumenty by vás mohli přesvědčit o zabavení se bílého rafinovaného cukru. Nejdříve byste měli začít u vašich nákupů. Nestačí pouze omezit slazení s bílým cukrem, ale také omezení se musí týkat také kupovaných výrobků. Omezte nákup slazených limonád, sladkého alkoholu a přestaňte sladit kávu či čaj. Mnoho firem používá do svých výrobků stévii místo cukru. Můžete nakupovat právě tyto produkty. Posledním tipem je dobře kontrolovat etikety a složení. Mnoho potravin se skládá i z cukru. Nemusíte to ani cítit ani čekat. Většinou se ale přidává kvůli lepší chuti.

Nahraďte bílý cukr

Nemusíte se však spokojit pouze s málo sladkou stravou bez chuti. Využijte některou z těchto zdravějších variant. Například můžete sladit medem nebo třtinovým cukrem. Ten je vyráběn z cukrové třtiny a nepodléhá rafinací. Proto je zde více antioxidantů, minerálů a vitamínů. Další módní variantou ke slazení je takzvaná melasa. Jde o hustý černý sirup s karamelovou chutí, která se místy může zdát hořkou. Poslední radou je kokosový cukr. Jde o cukr bohatý na vitamíny a živiny. Naleznete ho v každé zdravé výživě.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *