Poradíme, co dělat s rajčatovou úrodou

Rajče

Rajčata a jejich úroda určitě příjemně překvapí každého nadšeného pěstitele a zahrádkáře. Co si s ní však počít? Určitě nemusíte volit jen tradiční recepty. Poradíme vám pár triků, jak se vypořádat s někdy až moc velkou nadílkou rajčat. Určitě některé z nich vyzkoušejte.

Jak rajčata vlastně vůbec skladovat?

Nejlepším způsobem, jak konzumovat rajčata je konzumace ihned po utržení z keříku. Ne vždy to však je v našich silách. Je-li dobrá úroda, nestíháme je ihned jíst a popravdě řečeno, i kdybychom stíhali, pořád to naší rodině vyhovovat nemusí. Přichází na řadu tedy jejich skladování.  Určitě je na delší čas nedávejte do ledničky. Ta jim nedělá dobře. Působení chladu má za následek ztrátu chutě. Rajčata se stávají nevýraznými. Ideální teplota pro uskladnění je asi okolo 12°C. Vždy to musí být více jak 10 °C. Nejlepší je pak nějaké suché místo. Platí zde tedy – uchovávejte v chladu a suchu!

Salát s rajčaty a okurkou – okamžitě osvěží.

Zkuste například z rajčat vytvořit rajčatovo-okurkový salát s čerstvou mátou. Budete potřebovat půl kila červených plodů, salátovou okurku, svazek máty, citronovou šťávu, olivový olej a sůl. Nic složitého. V misce si nejprve připravte dresink na tento salát. Smíchejte dvě lžíce olivového oleje, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promíchejte. Poté omyjte zeleninu a okurku nakrájejte na kostičky. Rajčata pak na osminy. Můžete přidat najemno nasekanou cibuli pro výraznější chuť. Poté vše smíchejte a přidejte čerstvou mátu. Vše polijte dresinkem a znovu promíchejte. Pokud vám ještě něco v salátu chybí, můžete dodat ingredience dle svého. Například balkánský sýr nebo olivy.

Zapečená rajčata

No a posledním receptem bude zapečené rajče s kuskusem. Budete potřebovat velká rajčata. K tomu půl hrnku kuskusu a jeden zeleninového vývaru. Dále jarní cibulku, česnek, petrželku, římský kmín, balkánský sýr. Sůl a pepř. Omyjte rajčata a seřízněte na spodní straně. Nebudou se kutálet. Odřízněte vršek a vydlabejte. Nasekejte dužinu a dejte stranou. Mezitím zalijte kuskus vroucím vývarem a nechte 10 minut odležet. Až se vsákne všechna tekutina, přidejte drcený česnek, balkánský sýr i jarní cibulku. Stejně tak nať z petržele. Dochuťte římským kmínem a solí s pepřem. Dokončíte přípravu nádivky přidáním zbylé dužiny z rajčat. Naplňte rajčata a pečte 15 minut v troubě rozpálené na 180°C.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.