Salát z řepy
03/07/2017
Kategorie: Novinky, Zdravé recepty

Recepty, jak zpracovat červenou řepu

Červená řepa je velmi zdravá zelenina. Obsahuje mnoho důležitých látek, které jsou prospěšné pro naše tělo. Dále obsahuje různé vitamíny a další živiny. Pokud je ale syrová, je velmi tvrdá a tento způsob konzumace není moc popularní. Pojďte se tedy podívat, jak lze červenou řepu zpracovávat.

Vařená

Hned co vás napadne, je asi řepu uvařit. Důležité je ji předtím důkladně opláchnout, aby na ní nebyly zbytky zeminy. Poté je důležité ji očistit od nečistot a různých anomálií. Dále odstraňte zbytky listů. Přitom ale dávejte pozor, ať nenařežete i část bulvy. Vytekla by vám tak šťáva! Pokud jste všechny tyto kroky splnili, není na řadě nic jiného začít vařit. Připravte si hrnec vody, kterou osolíte a začnete vařit. Většinou se dává jedna špetka soli na jeden kus řepy, který chcete v daném hrnci vařit. Přiveďte vodu k varu a vařte řepu do změknutí. U malých to trvá asi hodinu, větší pobudou v lázni i dvě až tři hodiny. Poté zchladíme a loupeme. Z takto upravené řepy lze dělat různé polévky z červené řepy nebo saláty.

Pečená

Dalším způsobem může být pečení. A není to nic složitého. Při takové úpravě vám třepa dokáže, jak je sladká a přitom výrazná. Peče se slupkou a nechávají se na ní ještě kusy stonků a celý kořínek. Dobré je plodinu posypat solí a pokapat olivovým olejem. Pečeme při 200 stupních Celsiovy škály a cca po hodině by měla být měkká. PO této proceduře se opět zchladí a loupe. Takto upravenou červenou řepu můžete použít například do salátu či polévky z červené řepy. Dále ji můžete naložit nebo přidat do těstovin.

Můžeme smažit i zpracovávat listy

Poslední variantou je smažení této pochoutky. Červená řepa se dá na pánvi a oleji upravit, že bude chutnat určitě i těm, kteří ji moc nemusí. Jde totiž o postup, kdy nakrájíme řepu na velice tenké plátky. Ty pak smažíme v oleji do křupava. Vznikají tak chipsy z červené řepy, které pak stačí jen osolit, nebo jíst jen tak. Výborná varianta zdravých chipsů. A posledním trikem či spíše zajímavostí je to, že konzumovat můžeme jak bulvu řepy, tak její listy. Mladé listy nebo stonky řepy totiž přidávají do nejrůznějších salátů a chutnají výborně!

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *