Houby
18/09/2017
Kategorie: Novinky, Recepty

Rostou! Co z nich uvařit?

Česko je národ houbařů. Tyto nadšence tedy jistě rozveselí zpráva, že houby v tomto období rostou. A hodně. Po chození po lese pak přichází další důležitá věc, která není o nic důležitá, jako nález hub samotný – příprava pokrmů z nalezených rostlin. Poradíme, jak houby zpracovat a co z nich uvařit.

Houbové rizoto

A nemusí to být jen klasika ve formě smaženice, ale i nové nápady. Takovým zpestření může být například houbové rizoto. Budete potřebovat jednu větší cibuli a asi jeden a půl hrnku vámi nalezených hub. Použijte, které chcete. Které jste našli, a chutnají vám. Do pokrmu lze použít téměř jakýkoli druh. Dále použijete lžíci olivového oleje, půl lžíce kmínu a do rizota nejdůležitější ingredienci – rýži. Asi dva sáčku. Poté stačí již jen litr vývaru, citronovou šťávu a máslo s parmezánem. Ozdobit lze petrželkou. A jak na to? Nakrájíme houby a cibuli, poté vsypeme do hrnce. Přidáme mletý kmín. 3 minuty restujeme a poté přidáme rýži, kterou po minutě zaléváme vývarem. Ochutíme a snížíme plamen. Vývar však musí stále probublávat a rýže musí být pořád potopená. Promíchávejte ode dna a po 25 minutách je vše hotové.

Poctivá houbová polévka

Dále budeme popisovat postup přípravy houbové polévky. K té budete mimo jiné potřebovat asi 300g nasbíraných hub. Očistěte houby a nakrájejte na malé kousky. Dále nakrájejte pórek a cibuli s česnekem. Restujte na oleji cibuli s pórkem, po třech minutách i česnek. Přilijte vývar a vařte na mírném plameni asi 25 minut. Na másle mezitím restujeme nakrájené houby a odložíme ještě stranou. Výslednou polévku rozmixujte a dochuťte, vmíchejte smetanu a servírujte s posypem z hub.

Klasika

No a skončíme u osvědčené klasiky ve formě houbové smaženice. První na másle nebo špeku osmažte cibulku. Až bude ve zlatavém stavu, přidáme předvařené houby a tuto směs restujeme a dochutíme. Můžete použít sůl, pepř nebo třeba medvědí či klasický česnek. Poté přidáme rozšlehané vejce a stále mícháme. Poté již na vás nečeká nic jiného než sníst toto oblíbené jídlo. Můžete podávat s pečivem či toastem.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *