Stévie

Slazení stévií: Ano, nebo ne?

Klasický rafinovaný bílý cukr byl v posledních letech prohlášen za nepřítele zdravého životního stylu a spousta lidí se snaží jeho konzumaci co možná nejlépe vyhýbat. Nejde to zrovna jednoduše, protože se bílý cukr nachází ve spoustě výrobků. I přesto se ale nahradit dá. Alternativ je vcelku hodně. Jmenovat bychom mohli třeba xylitol označovaný jako E967, sorbitol – E420 anebo sacharin – E954 či aspartam E967. Velmi oblíbeným sladidlem jsou ale také steviolglykosidy označované jako E960. Ano, jde o sladidlo, jehož zdrojem je stévie. Právě na ni, respektive na slazení pomocí jejích lístků či extraktů se zaměříme.

Tradiční sladidlo jihoamerických indiánů

Stévie není žádnou neznámou rostlinou. Vždyť jejím prostřednictvím sladili již indiáni v Jižní Americe, a to už nejspíše dávno v dobách před začátkem našeho letopočtu. Stévii používali mimo jiné také pro obsah léčivých látek. Do Evropy se dostala taktéž, nicméně v Evropské unii byla schválena jako sladidlo až v roce 2011 po dlouhodobém ustavičném testování. Ve Spojených státech amerických se nepoužívá, jelikož se zde domnívají, že rozhodí aktuální hladinu cukru v krvi, což může vést ke vzniku diabetu. To ovšem činí i jakýkoli jiný standardní cukr.

Hlavní přednosti stévie

V čem je tedy stévie výjimečná a proč ji používat? Hlavně proto, že dokáže:

-          komplexně nahradit umělá sladidla,

-          snižovat krevní tlak,

-          působit antibakteriálně,

-          redukovat tělesnu hmotnost,

-          eliminovat pálení žáhy,

-          dochutit spousty pokrmů,

-          snížit účinky únavy,

-          pomoct při zánětech v ústech.

Slazení stévií

Sladit prostřednictvím stévie lze různými způsoby. Vše se odvíjí od toho, v jakém stavu stévii máte. Klasiku představuje koncentrát, volit lze ale i tabletky. Výborné jsou i čerstvé lístky této bylinky, kterou si lze vypěstovat i na zahradě. Jinak je možné vybírat i spousty výrobků s obsahem stévie. Optimální jsou třeba speciální bylinné sirupy.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *