Dieta po infarktu
19/09/2016
Kategorie: Diety, Novinky

Strava a dieta po infarktu myokardu

Infarkt myokardu je velmi zákeřná záležitost, při které dochází mnohdy ke chvilkové zástavě srdce a jde o minutky. Když se vám podaří celou situaci ustát a dostane se vám brzy adekvátní pomoci, můžete se vrátit do běžného života. Bez omezení to ale bohužel nepůjde. V lepším případě budete limitováni pouze v oblasti stravy, kdy bude nezbytná správná dieta po infarktu myokardu. Právě na ni se budeme soustředit a podíváme se přesně na to, jaké potraviny jsou žádoucí a které naopak nikoliv.

Celozrnné výrobky a libové maso

Nedovedete si představit svůj život bez pečiva a masa? Pokud ano, měli byste zpozornět. Moderní rekonvalescence po infarktu určitě počítá s konzumací pečiva, nicméně mělo by se jednat výhradně o celozrnné. Optimální jsou také jáhly, celozrnné těstoviny a v neposlední řadě i ovesné vločky. Zapomínat byste neměli také na rýži. Vhodné je mimo jiné i maso, nicméně musí být libové. Optimální je králičí, krůtí a kuřecí. Pokud vyberete hezký libový kousek hovězího, nic nepokazíte.

Ryby a zelenina nesmí chybět

Jako preventivní opatření proti srdečnímu infarktu a také mozkové příhodě se doporučuje pestrá strava, jejíž součástí by měly být hlavně ryby. Omega-3 mastné kyseliny, jež obsahují kupříkladu mořské ryby jako tuňák nebo losos, jsou pro tělo velmi potřebné. Ryby mimo jiné obsahují taktéž hořčík, bílkoviny nebo sardinky. O zelenině není třeba nijak zbytečně diskutovat, jelikož si ji vyžaduje fakticky jakýkoli zdravý jídelníček. Doporučuje se denně sníst minimálně 400 gramů ovoce a zeleniny.

A co mléčné výrobky?

Civilizační choroby, mezi které patří mimo jiné také infarkt myokardu, jsou velkou hrozbou. Důležitou prevencí jsou také mléčné výrobky, a to v nízkotučném provedení. Optimální jsou zakysané produkty. Zapomenout byste ale měli na máslo, smetanu, jogurty, jichž je základem a tučné sýry.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *