Veganství jako životní styl

Veganství

Určitě znáte mnoho vegetariánů čiu veganů. Rozdíl mezi veganem a vegetariánem je takový, že zatímco vegetarián odmítá jen přijímat ve stravě maso, vegan odmítá jakékoliv potraviny živočišného původu. Někteří dokonce odmítají používat veškeré produkty ze zvířat (i oblečení či jiné zboží). Je přechod na veganskou stravu zdravý? Je snadný? A jaké jsou veganské recepty?

Veganství znamená pestrý jídelníček

Vegani odmítají konzumaci jak masa, tak zbytku živočišných potravin. Jde například i o mléko a mléčné výrobky, vejce, živočišné tuky, med a kůži. To vše je pro vegana zapovězeno. Mohlo by se tedy zdát, že jídelníček těchto lidí je plný omezení. Zdání ale klame. Díky tomu, že lze konzumovat jen vybrané kategorie potravin, více experimentují s ovocem, zeleninou, luštěninami a jinými druhy jídel. Jídelníček je tedy velmi pestrý. A také musí být, pokud chce vegan dodržovat zásady vyvážené stravy a dodržovat doporučená množství vitamínů, prvků a živin. Díky nulové konzumaci živočišných tuků také vegani trpí méně civilizačními chorobami a nadměrným cholesterolem.

Je přechod na vegan stravu zdravý?

Mnoho začínajících veganů popisují i potíže při přechodu na tuto stravu. Většinou jde o nadměrnou únavu nebo snížení funkčnosti imunity. Odborníci se však shodují na tom, že nejde o důsledek veganské stravy. Jde spíše o začátečnické chyby při připravování veganských receptů. Jídelníčky nováčků nejsou ještě zcela vyvážené a obsahují nedostatečné množství důležitých vitamínů a živin. V globálním pohledu však zdravotnické organizace veganství nekritizují. Tato strava je dle nich zdraví prospěšná a bezpečná. Při správně sestaveném jídelníčku se snižuje riziko výskytu obezity a takto budovaná strava je vhodná i pro seniory, děti a těhotné ženy.

Co by v jídelníčku nemělo chybět

Důležitým úkolem pro každého vegana je nahradil bílkoviny, o které přišel, když odmítl maso. Jsou pro tělo nepostradatelné, a proto by je měl nahradit například sójovým masem a sójou obecně a luštěninami. Aminokyseliny lze konzumovat také v luštěninách, ořeších nebo rýži. Důležité jsou také vitamíny A, D a B12. Ty lze přijímat prostřednictvím konzumace špenátu či manga (B12), banánů, avokáda a obilných klíčků (D).

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.