Zavařená červená řepa: Vitamíny přímo ze zahrady

Červená řepa se řadí mezi velmi oblíbenou zeleninu, která si nachází využití při mnoha redukčních programech. Vynikající je i pro svou skvělou chuť a pro obsah celé řady lidskému organismu prospěšných látek. V syrovém stavu lze využít na různé saláty a přílohy, nicméně nejčastěji se konzumuje v zavařeném stavu. Pokud už nehodláte nakupovat červenou řepu ze supermarketů, kde je většinou vylepšena o různá éčka a další chemické látky, zavařte si ji doma sami. Náš recept vám k tomu pomůže.

Co budete potřebovat:

–          1 l vody

–          200 ml klasického octa

–          cca 40 gramů cukru

–          10 gramů soli

–          1 lžíce sušeného fenyklu

–          4 malé tabletky umělého sladidla

Zavařování a nálev

Nejprve je zapotřebí červenou řepu uvařit přímo ve slupce a následně ji nechat dokonale vychladnout. Dejte si pozor na to, aby se vám nerozvařila. Pak nastává čas k jejímu oloupání, což není nijak složité a za chvíli budete mít hotovo. Pak řepu nastrouháme, nakrájíme na kostičky, nebo vyrobíme kolečka. Nálev si můžeme připravit v době, kdy řepa pomalu chladne. Pokud nebudete chtít mít přímo v řepě koření, klidně můžete nechat nálev scedit. Při konzumaci tak na vytažení nebudete muset myslet.

A do skleniček

Řepu v požadovaném tvaru dáme do skleniček a postupně všechny zalijeme nálevem. Ten, jak již bylo řečeno, může být i s kořením, nebo bez něj. Naplněné zavařovací sklenice uzavřeme za pomocí víčka a následně obsah sterilizujeme při teplotě zhruba 85 stupňů Celsia po dobu 20 minut. Ihned po ukončení je nutné řepu vyndat ze samotného hrnce a nechat ji postupně vychladnout. Když budete mít větší množství červené řepy, určitě nezapomeňte vyrobit ani kvalitní šťávu. Ta by ovšem měla vzniknout z čerstvé zeleniny. V opačném případě by došlo ke ztrátě tolik potřebných vitamínů a minerálních látek, což by bylo zbytečné.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.