Jak využít zamrazené zásoby rybízu – dodají vám vitamíny ještě před sezónou

Černý rybíz

Jak využít zamrazené zásoby rybízu: Když se urodí rybíz, nevíme kolikrát, co s ním. Červený, černý, bílý, už nám leze ušima. Džemu a šťávy je plná spíž a proti koláči se doma vede stávka. Pak je nejjednodušší ho zamrazit. A pokud to uděláme správně, můžeme ho posléze využít téměř jako čerstvý.

Zamrazení rybízu

Zamrazujeme jen rybíz správně zralý a pevný. Výjimkou je, pokud jej nestíháme zpracovat na džem, v tom případě mohou být kuličky i pomačkané nebo přezrálé, jinak dbáme, aby byly celé a pevné. Omyjeme je, dáme na sítko a obereme je ze střapečků. Rybíz nasypeme do sáčků se zipem nebo do krabiček v množství, které potřebujeme například na koláč. Tak zamrazíme i velkou úrodu rybízu na pozdější použití.

Využití zamrazeného rybízu

Kromě toho, že si jej do mrazničky odložíme, když nestíháme a džem, šťávu či pečený čaj uděláme později, je jeho použití prakticky všestranné. Můžeme ho přidat do ovocné bowle nebo domácí limonády, do pohárů, na ozdobení pudinku nebo kopečku krému na muffinech. Všude tam zvláště červené kuličky odvedou parádní práci. Vypadají krásně a osvěží sladkou chuť svou svěží nakyslostí.

Foto: Pixabay

Parádní želé poháry

Ingredience:

  • po 1 sáčku světlého a červeného dortového želé
  • tekutina a cukr dle návodu na obalu
  • 2 hrsti rybízu nebo míchaného drobného ovoce
  • šlehačka, případně zmrzlina k podávání

Postup:

  1. Uvaříme nejprve světlé želé podle návodu. Místo vody lze použít částečně šťávu ze světlého ovoce nebo sirup, dosladíme dle chuti. Lehce zchladlé želé nalijeme do sklenic.
  2. Na ztuhlé světlé želé rozložíme ovoce a zalijeme jej červeným želé připraveným stejně.
  3. Necháme v chladu zatuhnout a pak poháry přizdobíme čepicí šlehané smetany, případně i zmrzlinou.

Zdroje: http://zavarit.cz/rybizovy-kolac-se-snehem/, http://zavarit.cz/zmrazeny-rybiz/, https://www.veselebydleni.cz/magazin/zavarovani-a-mrazeni-rybizu, https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-vyuzit-zuzitkovat-rybiz, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22673662/ 

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.