Potraviny, které zůstávají ve střevech: zácpa, plynatost a bolesti břicha

Slanina vepřová

Některé potraviny mohou způsobit velká nepohodlí v trávicím traktu, protože způsobují zácpu, plynatost a bolesti břicha. Důvodem je to, že ve střevech zůstávají opravdu dlouho. Zdravá střeva jsou přitom základní podmínkou pro správné fungování celého těla. Jsou dokonce odpovědná i za správnou funkci imunitního systému. Střeva syntetizují vitamíny, aminokyseliny a mastné kyseliny. V tenkém střevě probíhá aktivní trávení a vstřebávání, zatímco v tlustém střevě dochází k zahušťování střevního obsahu a vstřebávání některých živin.

Živočišné produkty patří mezi škodlivé potraviny pro střeva

Bohužel existuje několik potravinových produktů, které negativně ovlivňují funkci střev. Živočišné produkty, jako je maso (zejména to tučné – bůček, slanina, vepřové koleno, krkovice), ale také mléčné výrobky (jako například vejce). Samozřejmě bychom se měli vyhýbat také zpracovaným potravinám, jako jsou hamburgery nebo pizza, které jsou bohaté na trans-tuky. Ve střevech se déle drží také výrobky s velkým množstvím lepku.

Potraviny
Foto: Pixabay

Rychlost trávení potravin

To, za jak dlouho vaše střeva zpracují potraviny, nezávisí jen na tom, co jíte. Faktorů, které ovlivňují rychlost střevní peristaltiky je více. Tak například stav vašeho metabolismu, rychlost trávení, věk a také pohlaví. Například ženy, které mají ovulaci, tráví obvykle pomaleji a také zadržují vodu, a to vlivem zvýšeného množství hormonů. Některé potraviny mohou zůstat v těle několik hodin, ale existují i takové, které vydrží ve střevech několik dní (potraviny bohaté na ztužené rostlinné oleje jako je hamburger a jiné rychlé občerstvení.

Potraviny s nízkým obsahem vlákniny

Střevní průchod zpomalují také potraviny s nízkým obsahem vlákniny, jako je bílá rýže, pečivo z bílé mouky, tuk (zpomaluje pohyb střevem a může způsobit zácpu), maso, produkty s vysokým obsahem bílkovin. Z toho se dá odvodit, že naopak potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné produkty) urychlují střevní průchod. Pro zrychlení stolice je ale důležitý též pitný režim a dostatečná fyzická aktivita.

Zdroje info:

https://styl.interia.pl/zdrowie/news-produkty-ktore-zalegaja-w-jelitach,nId,7672836

https://behealthymagazine.abczdrowie.pl/najdluzej-zalegaja-w-jelitach-tych-produktow-unikaj,6861899203586624a

Foto: Pixabay