Domácí „Salko“ plně nahradí to kupované. Jeho výroba není náročná

Salko

Pod pojmem „Salko“ rozumíme slazené zahuštěné plnotučné mléko. Nejznámějším výrobcem v České republice je právě ten, který svůj výrobek označuje jako salko. Toto označení se natolik ujalo, že ho nyní v tomto slova smyslu používáme pro jakékoli slazené zahuštěné mléko – i od jiných výrobců nebo i to, co si vyrobíme doma. Můžete jej používat například do kávy, ale velmi často slouží k výrobě domácího vánočního cukroví. Pokud jej neulovíte v akci, může být levnější možností vyrobit si své salko doma.

Domácí Salko

Na přípravu domácího Salka budete potřebovat jen tři ingredience:

  • 600 ml plnotučného mléka,
  • 200 g krupicového cukru,
  • 40 g másla.

Mléko nalijte do hrnce s nepřilnavým dnem a přidejte ostatní ingredience. Přiveďte k varu a pak hned ztlumte teplotu. Za stálého míchání vařte asi 20 minut. Ztuhne až po vychlazení, takže se nelekejte, že pořád nemá tu správnou konzistenci. Na konci tohoto receptu získáte asi 300 g Salka.

Mléko
Foto: Unsplash

Domácí karamelové Salko

Abyste získali domácí karamelové slazené mléko, máte dvě možnosti. Buď upravíte výrobu svého Salka, nebo použijete domácí Salko, které jste si již uvařili. V takovém případě stačí hotové salko zavřít do zavařovací sklenice, zavíčkovat a utáhnout jako při zavařování. Pozvolna vařte ve vodní lázni asi 1,5 hodiny. Oproti vaření Salka v konzervě máte tu výhodu, že vidíte jeho výslednou barvu. Pokud už při přípravě víte, že budete potřebovat karamelové Salko, můžete si ho vyrobit rovnou. Zde je návod krok za krokem (množství ingrediencí zůstává viz předchozí recept).

  1. Cukr nasypte do hrnce a rozpusťte ho na karamel.
  2. Poté pomalu vlijte horké mléko (klidně po částech).
  3. Přidejte máslo a za stálého míchání povařte tak 20 minut.
  4. Karamelové mléko je hotové. Vydrží asi 3 týdny v lednici.

Domácí Pikao a Jesenka

I tyto dva mléčné výrobky si můžete vyrobit. Jesenka je v podstatě to samé co Salko, jen musíte mléko zaměnit za smetanu (minimálně 33 %). Pikao vyrobíte stejným způsobem jako klasické Salko, jenže na konci vaření musíte přidat trochu nalámané čokolády (minimálně 50 % kakaa). Nechte ji rozpustit a máte hotovo. Pokud chcete docílit trochu jiných chutí, můžete klasický recept na Salko obohatit o různé přísady:

  • Při vaření přidejte do mléka různé koření, jako je třeba vanilka, skořice či kardamom.
  • Na konci vaření přidejte kávu, kokosový krém, lyofilizované ovoce.
  • Nebojte se sáhnout po různě ochucených čokoládách.

Zdroje info:

https://www.toprecepty.cz/recept/37345-domaci-slazene-mleko-salko/

https://rebarboraskitchen.com/2021/12/09/domaci-salko-karamelove-salko-a-pikao/

Foto: Unsplash