Ghí do čaje a do kávy: toužíte po energii nebo lepším trávení?

Ghí

Uvádí se, že ghí může být zdravější než klasické máslo. Přestože se jedná o tuk, někteří lidé si jej přidávají do svého ranního nápoje – ať už se jedná o kávu nebo o čaj. Každý z těchto nápojů může přinést určité zdravotní výhody. Takže který z nich si vybrat? Vzhledem k tomu, že jejich příprava je stejně jednoduchá, budete se řídit svou vlastní chutí nebo přínosy, které vám to může poskytnout.

Ghí v čaji

Obvykle se jedná o zelený nebo černý čaj, do kterého se přidá až jedna lžíce ghí (přepuštěného másla). Tento recept je inspirován tradičním tibetským máslovým čajem. Díky tomu může váš čaj získat jedinečný a krémovější chuťový profil. Navíc je obohacen o zdravé tuky, což prospívá vašemu kardiovaskulárnímu zdraví, lepšímu hojení ran a zdravější pokožce. Jaké jsou další zdravotní přínosy tohoto čaje?

  • Lepší trávení: ghí je zdrojem antioxidantů, které mohou přispět jak k lepšímu trávení, tak také k celkové pohodě. Vzhledem k obsahu butyrátu (mastná kyselina s krátkým řetězcem), podporuje také zdravý pohyb střev, což snižuje zánět a vede k pravidelnému a zdravému vyprazdňování. Funguje také jako lék proti zácpě.
  • Proti menstruačním bolestem: antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které obsahuje čaj s ghí, mohou pomoci snížit nepohodlí spojené s menstruací, včetně křečí. Pomáhá prý také dosažení pravidelné menstruace.
  • Regulace cholesterolu: kyselina máselná a triglyceridy pomáhají mobilizovat tělesné tuky a vytlačovat je ze systému.
  • Zdraví kostí a svalů: ghí pomáhá též při bolestech s klouby. Pokud si připravíte tento nápoj s černým čajem, získáváte navíc polyfenoly, které mají výrazné protizánětlivé účinky.
Ghí
Foto: Unsplash

Ghí v kávě

Jednoduše přidejte ghí do svého ranního šálku kávy, a získáte nápoj obohacený o zdravé tuky. Tato káva může chutnat lépe a navíc má i určité zdravotní přínosy. Zdravé tuky napomáhají vstřebávání kofeinu. Nasycené tuky společně s kofeinem mohou zlepšit bdělost, koncentraci a podpořit zdraví střev a snížit jejich zánětlivost.

Káva nebo čaj

To, který z nápojů zvolíte, bude záviset na vašich preferencích. Pokud toužíte po zdroji energie a lepším soustředění, sáhněte po kávě s ghí. Čaj je zase vhodný pro ty, kteří chtějí podpořit trávení a snižovat nemoci, navíc může zvýšit příjem tekutin. Dopřát si je můžete každý den, ale je dobré jejich množství omezit na jeden šálek denně. Důvodem je obsah kalorií a tuku v ghí.

Nápoj není pro každého

Pokud trpíte některým následujícím problémem, měli byste se konzumace ghí čaje nebo ghí kávy raději vyhnout:

  • Vysoký cholesterol.
  • Srdeční onemocnění, ateroskleróza, jakékoli problémy se srdcem.
  • Intolerance laktózy.
  • Těhotenství, kojení.
  • Alergie či citlivý žaludek (žaludeční reflux).

Zdroje info:

https://www.researchgate.net/publication/346457256_Health_benefits_of_ghee_clarified_butter_-_A_review_from_ayurvedic_perspective

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/ghee-tea-vs-ghee-coffee/

Foto: Unsplash