Hořká čokoláda je vhodná pro seniory. Zařaďte ji do svého jídelníčku!
O tom, že má hořká čokoláda spoustu zdravotních benefitů, už ví téměř každý z nás. I když existují zdravější potraviny, při střídmé konzumaci, může mít pozitivní dopad na náš zdravotní stav i hořká čokoláda. Jak se ukázalo, tato pochutina může podpořit oběhový systém, nervový systém a příznivě působí také na pokožku. I to jsou důvody, proč se hodí také do jídelníčku seniorů.
Hořká čokoláda a Alzheimerova choroba
Alzheimerova choroba patří mezi neurodegenerativní onemocnění, které se projevují zejména v seniorském věku. Bohužel, vyskytuje se stále častěji a je zapotřebí se proti ní účinně bránit. Můžete to udělat procvičováním svého mozku, ale také vhodnou stravou. Hořká čokoláda je zdrojem flavanolů, které zlepšují prokrvení v mozku, což podporuje kognitivní funkce. A to v konečném důsledku snižuje riziko nejenom Alzheimerovy choroby, ale také dalších neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova choroba nebo stařecká demence.
I kardiovaskulární zdraví závisí na stravě
Onemocnění srdce patří ke stále častějším potížím, které vznikají právě v pokročilém věku. Hořká čokoláda může působit jako prevence, nebo zpříjemnit léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje totiž antioxidanty, které snižují hladinu špatného (LDL) cholesterolu, čímž působí na elasticitu cév. To může přispět ke snížení krevního tlaku. Konzumace hořké čokolády navíc může zvýšit množství dobrého (HDL) cholesterolu, který podporuje oběhový systém.
Hořká čokoláda je antidepresivum
Také deprese jsou v pokročilejším věku čím dál častější. Péče o duševní zdraví je nesmírně důležité a s věkem by se měla zvyšovat. Hořká čokoláda může pomoci podpořit dobrou náladu, protože podporuje uvolňování endorfinů. Konzumace hořké čokolády může snížit emoční napětí, takže její střídmá konzumace je na místě nejenom pro seniory, ale také pro lidi, kteří trpí dlouhodobým stresem.
Ochrana pokožky
Hořká čokoláda je prospěšná také pro pokožku. S přibývajícím věkem je pokožka náchylnější k UV záření a dalším faktorům vnějšího prostředí. Hořká čokoláda obsahuje flavanoly, které mohou ochránit pokožku před těmito vnějšími vlivy. Nenahradí opalovací krém, mohou ale vylepšit stav pokožky.
Kvalitní hořká čokoláda
Abyste si mohli užívat výše zmíněných zdravotních výhod, čokoláda, kterou konzumujete, by měla být dostatečně kvalitní. Rozpis jejího složení by měl být velmi krátký a tvořit by jej mělo především kakao (minimálně 70 %). Pamatujte, že kromě prospěšných látek obsahuje hořká čokoláda také cukry a tuky, které v přebytku negativně působí na lidský organismus.
Zdroje info:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate
https://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/ratings/cocoa
https://kobieta.interia.pl/porady/news-dlaczego-seniorzy-powinni-wlaczyc-do-diety-ciemna-czekolade-,nId,7844811#google_vignette
Foto: Unsplash