Na čem budete letos smažit vánočního kapra? Řepkový olej je univerzální volba
Smažení na oleji rozhodně nemůžeme považovat za součást zdravého životního stylu. Je totiž spojováno s velkým množstvím tuku. Pokud navíc smažíme na strouhance, musíte prostě počítat s tím, že tentokrát přijmeme více kalorií, než bychom měli. A to proto, že strouhanka má tendence nasávat olej do sebe. Na čem letos smažit vánočního kapra, aby nám chutnal a byl přece jen o něco zdravější? Možností je několik. Pojďme se podívat na každou z nich zvlášť.
Chcete smažit na řepkovém oleji?
Řepkový olej je jednou z nejdostupnějších možností v České republice. Výhodou tohoto oleje je to, že je levný a navíc skvěle zvládá vysoké teploty. Při smažení se nerozkládá na nežádoucí sloučeniny, které by mohly být karcinogenní. Kromě toho má neutrální chuť, takže na něm můžete smažit téměř cokoliv. Kromě smažení jej můžete použít i na pečení, do salátů nebo dokonce při nakládání masa, sýrů apod.
Co takhle slunečnicový olej?
Opět se jedná o velmi dostupný produkt, který najdete v každém menším obchodě. Vzhledem k obsahu polynenasycených tuků je při smažení méně stabilní, takže se hodí spíše na studenou kuchyni. Nicméně existují i varianty, které jsou vhodné na smažení. Ty jsou označeny „high-oleic“, avšak nejsou tak dostupné jako jiné varianty.
Je možné smažit na olivovém oleji?
Olivový olej je také snadno dostupný, určitou nevýhodou ale může být jeho cena – je dražší než slunečnicový nebo řepkový olej. Navíc nemá neutrální chuť. Zkrátka: chutná po olivách, což se může negativně projevit na výsledné chuti pokrmu. Ke kapru se rozhodně nehodí. Nejkvalitnější je extra panenský olivový olej, který se lisuje za studena – a za studena bychom ho měli také používat. Na smažení se hodí rafinované olivové oleje, ale rozhodně nejsou nejlepší variantou. Sáhněte raději po předchozích dvou – nebo po ghí.
V čem je ghí vhodné pro smažení?
Ghí je přepuštěné máslo, které se používá pro smažení, pečení i restování – a zkrátka všude tam, kde byste mohli využít klasické máslo. Oproti němu má ale při smažení jednu obrovskou výhodu: nepřepaluje se (vydrží až 250 °C). Je proto vhodnější než klasické máslo, které musíte z pánve v průběhu smažení často měnit. Vánoční kapr může získat skvělou máslovou chuť!
Zdroje info:
https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-oil-for-deep-frying
https://www.sugarhillfarmstead.com/blog/guide-to-cooking-with-ghee
Foto: Pixabay