Kondenzované mléko: využijete ho při přípravě sladkých pokrmů. Z čeho se ale skládá?

Kondenzované mléko

Zahuštěné mléko označujeme jako mléko kondenzované. Bez problému jej koupíte v téměř každém obchodě s potravinami. Má ale všestranné použití, takže po něm můžete sáhnout kdykoli v průběhu roku, abyste vytvořili něco sladkého i slaného. Některé druhy kondenzovaného mléka můžete koupit i slazené, čímž se rapidně mění jeho chuť a nutriční obsah. Kromě toho můžete vybírat různé hustoty kondenzovaného mléka.

Neslazené kondenzované mléko

Když povaříme klasické kravské mléko, zbavíme ho vody. Díky tomu získáme hustou konzistenci, která má podobný obsah jako mléko samotné – avšak v koncentrované podobě. To znamená, že obsahuje asi dvakrát více bílkovin, tuků a minerálních látek. Získáte z něj vitamín B2, vápník a draslík. Neměli bychom jej konzumovat ve velkém množství, protože by mohlo způsobit to, že naše tělo přestane efektivně vstřebávat vápník.

Mléko
Foto: Pixabay

Slazené kondenzované mléko jen jednou za čas

Problém slazeného kondenzovaného mléka spočívá právě v obsahu cukru. Pokud si dáte 100 g takového mléka, počítejte s tím, že přijmete asi 321 kcal. Polovinu hmotnosti tvoří sacharóza a laktóza. Takové mléko chutná, nicméně není dobré pro vaše zdraví. Spolu s ním totiž na lžičce přijímáte i zvýšené riziko obezity, srdečních poruch, poruchy metabolismu cukrů či zvýšené záněty. Z toho je jasné, že když už chcete kondenzované mléko, zvolte raději to neslazené.

Vyrobte si slazené kondenzované mléko sami

Vyrobit si kondenzované mléko doma není nic náročného. Stačí nalít 600 ml mléka do hrnce, přidat 200 g cukru krupice a 40 g másla. Jakmile tuto směs přivedete k varu, stáhněte teplotu a nechte zhoustnout za stálého míchání. Trvá to asi 20 minut. To, jakou bude mít výrobek hustotu, zjistíte až po vychlazení. K tomu můžete využít trik s talířem – kápněte na talíř a za pár chvil už budete mít představu o tom, jakou konzistenci bude mít vaše kondenzované mléko, až vychladne.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-takie-mleko-ma-szerokie-zastosowanie-w-kuchni-ale-czy-jest-z,nId,7859112

https://www.toprecepty.cz/recept/37345-domaci-slazene-mleko-salko/

Foto: MS Designer