Sušené banány si můžete vyrobit i doma. A bez přídavku cukru
Když je jejich sezóna, můžete banány koupit opravdu levně. To nás často nutí koupit si jich více, než stihneme spotřebovat. V Americe je běžné, že se zralé banány nechají zamrazit a pak se z nich vyrábí například smoothie nebo různé druhy banánového pečiva. Rozhodně se ale nejedná o jedinou metodu, jak je zpracovat. Můžete si je také nasušit. V takovém případě nemusíte dosáhnout tak krásné barvy, jakou mají kupované sušené banány. Rozhodně se to ale vyplatí.
Domácí sušené banány
Banány lze sušit několika různými způsoby, což může přinášet různé zdravotní účinky. Při domácím sušení jsme ale omezeni pouze na některé z nich. Zatímco lyofilizované banány si zachovávají křupavost, skvělou chuť i barvu, doma je nepřipravíte. K dispozici tedy zůstávají tyto metody:
- Sušení na slunci: podmínky pro využití této metody nemusí být vždy příznivé. Potřebujete totiž teplotu vyšší než 30 °C a vlhkost pod 60 %. Takové banány mají špatnou kvalitu a navíc se vám nebudou líbit ani na pohled. Navíc mohou být kontaminovány mnohými škůdci, které sladké banány přitahují.
- Sušení v troubě nebo sušičce: zvolte teploty nižší než 60 °C, protože to si pak banány zachovají více živin. Připravte se ale na to, že to bude trvat několik hodin.
Konzumace sušených banánů
Protože jsou velmi sladké, mohou vám posloužit místo sladidel například ve snídaňových kaších nebo granole. Dopřát si je ale můžete také samostatně. Spolu s hořkou čokoládou je můžete čas od času použít i jako sladký dezert. Nebojte se s nimi experimentovat a používat je různými způsoby. Třeba rozdrcené se dají použít do nepečeného základu na cheesecake.
Sušené banány v omezeném množství
Co tvoří téměř polovinu nutričního obsahu banánů? Jednoduché sacharidy. To znamená, že i když se jedná o ovoce, měli bychom je konzumovat v omezeném množství. Bohužel máme tendenci sníst jich větší množství, protože obsahují méně vody, takže déle trvá, než si uvědomíme, kolik jsme jich vlastně snědli. Nadměrná konzumace sušených banánů může přispívat k obezitě. Když už si je dopřáváte, měli byste jíst skutečně jenom banány – bez přídavků cukrů a dalších sladidel či konzervantů. To si můžete ověřit na štítku výrobku.
Sušené banány a zdravá strava
Sušené banány mají vysokou kalorickou hodnotu a obsahují hodně sacharidů. I tak se dají využít při hubnutí – například když vás honí mlsná, sáhněte raději po banánech než po sladkostech. Snažte se je jíst spíše v dopoledních hodinách a v omezeném množství. Pokud je kupujete v obchodech, měli byste číst složení. Někteří výrobci do nich přidávají cukr, který zlepšuje chuť a prodlužuje trvanlivost – ale také zvyšuje jejich kalorickou hodnotu.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/suszone-banany/
https://www.researchgate.net/publication/374242852_Banana_Drying_A_Review_on_Methods_and_Advances
Foto: Pixabay