Strava během lupusu: Co opravdu jíst a čemu se vyhnout?
Výživná strava je prospěšná pro každého. Ještě důležitější je to však v případě, že trpíte chronickým zánětlivým onemocněním, jako je lupus. Při něm váš imunitní systém napadá zdravé tkáně a orgány a způsobuje zánět. Tento zánět může způsobit středně těžké až těžké poškození kůže, orgánů, tkání a kloubů. Lupus je celoživotní autoimunitní onemocnění, když tedy propukne, příznaky mohou ustoupit nebo se vrátit. Neexistuje žádná dieta na lupus, ale některé potraviny mohou zmírnit zánět a minimalizovat jeho vzplanutí.
Nejlepší potraviny pro lupus
„Lupusový stravovací styl“ je bohatý na potraviny chránící srdce a kosti.
Potraviny zdravé pro srdce
Kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou úmrtí lidí s lupusem. Zánět poškozuje srdce a cévy, což vede ke kornatění tepen a srdečním onemocněním. Zdravá strava pro srdce, jako je například středomořská strava, chrání srdce tím, že snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Protizánětlivé potraviny také snižují zánět, který způsobuje bolesti kloubů. Mají nízký obsah soli, nasycených tuků a transmastných kyselin.
- Ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
- Čerstvé ovoce a zelenina
- Ořechy, semena a další rostlinné zdroje bílkovin
- Libové zdroje bílkovin, jako je drůbež a vejce
- Celozrnné výrobky
Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku
Existuje několik faktorů, které zvyšují riziko slabých kostí u lidí s lupusem, včetně léčby, která ovlivňuje vstřebávání vápníku. U žen s lupusem je pětkrát vyšší pravděpodobnost vzniku zlomenin souvisejících s osteoporózou. Mléčné výrobky však mohou pomoci. Nízkotučné mléčné výrobky a jogurty jsou na seznamu potravin, které pomáhají udržovat kosti silné. Pokud však nemůžete konzumovat mléčné výrobky, zaměřte se na jiné potraviny, které poskytují živiny pro stavbu kostí:
- Alternativy k mléčným výrobkům
- Ryby, jako je losos
- Obohacené obiloviny a ovocné šťávy
- Tofu a sójové výrobky
- Zelenina, jako je brokolice a špenát
Pět potravin, kterým se vyhnout
- Potraviny bohaté na cukr: Příliš mnoho cukru vede k přibývání na váze, vysoké hladině cholesterolu a může zatěžovat srdce. Cukrovinky, koláče a sušenky jsou samozřejmě plné cukru. Cukr se však často skrývá i v méně sladkých potravinách, jako jsou omáčky na těstoviny a kečup.
- Průmyslové zpracované potraviny: Jsou sice pohodlné, ale jejich složky přispívají k zánětům. Tyto potraviny obsahují tuk, sůl, škrob a oleje, které jim dodávají na chuti, ale nejsou zdraví prospěšné. Těmto potravinám se vyhýbejte nebo je jezte s mírou: polotovary, párky v rohlíku, klobásy, chipsy, krekry a sušenky.
- Klíčky vojtěšky
- Lepek
- Zelenina obsahující alkaloidy
Zdroje info: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7387408/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9565311/
Náhledové foto: Picryl