Červená nebo žlutá? Cibule se liší nejenom svou barvou
Cibule běžně používáme při vaření, ale můžeme je jíst i syrové. Protože klasický český pokrm se bez nich téměř neobejde, není divu, že k dispozici máme různé druhy. Červená, bílá, žlutá, šalotka… To, kterou použijeme, se obvykle rozhodneme na základě receptu, který zrovna vaříme. Jak se ale od sebe jednotlivé druhy liší? A jak bychom je měli používat?
Cibule je zdravá
Když si dáváte cibuli, dostáváte do svého těla spoustu prospěšných látek. Ty vám mohou prospět jako prevence proti rakovině (zejména díky antioxidantům). Červená cibule obsahuje na 100 g asi 44 kcal, zatímco žlutá kuchyňská jenom 36 kcal. Žlutá cibule obsahuje více vody, červená více bílkovin. Červená cibule obsahuje téměř dvojnásobné množství vlákniny… a takto bychom mohli pokračovat dále.
Antioxidanty v cibuli
Antioxidanty bychom měli denně konzumovat. Dokážou odvrátit různá onemocnění, ale také mohou působit proti stárnutí. Více antioxidantů najdete v červené cibuli – ty jsou totiž zodpovědné za její typické zbarvení. Pokud chcete cibule seřadit podle množství antioxidantů, tak na druhé místo patří žlutá cibule a až nakonec bílá.
Cibule na kašel
Cibule je asi nejlevnějším lékem na kašel, který můžete užívat. Pravda, ne každému vyhovuje chuť cibulového medu (nakrájenou cibuli smícháte s cukrem nebo medem a necháte ji pustit šťávu, kterou užíváte proti kašli a bolesti v krku). Tento pradávný recept je ale velmi účinný. Cibule si dokáže poradit také s vysokým krevním tlakem a dalšími chorobami.
Různá použití cibule
Když nevíte kterou, obvykle sáhněte po klasické žluté kuchyňské cibuli. Použijte ji kdykoli recept volá po cibuli. Je totiž univerzální. Vařením ztrácí svou štiplavou chuť a dokonce sládne. Můžete ji ale jíst i syrovou. Pokud toužíte po trochu intenzívnější chuti, sáhněte po bílé cibuli. I tu můžete použít do vařených i syrových pokrmů. Červenou cibuli využijete nejčastěji v salátech, které osvěží svou krásnou barvou. Připravte si z ní zejména nevařené pokrmy a pamatujte, že vařením mění svou barvu na nevzhlednou modrofialovou. Pokud ji necháte naloženou například v octovém nálevu, její barva se vylouhuje do této tekutiny.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/czerwona-cebula-a-biala-cebula/
Foto: Pixabay