Zelené kouzlo – nízkokalorický dip z mexického chřestu

Avokádo je zdravé, ale obsahuje více kalorií, což z klasického guacamole nedělá zrovna zdravé jídlo. Proč si tedy místo toho nepřipravit guacamole z chřestu? Chřest obsahuje inulin, prebiotikum, které je prospěšné pro střeva. Je také bohatý na vitamin K a vitaminy skupiny B. Nahrazením avokáda chřestem se také sníží kalorická hodnota na 30 kalorií na porci. Pokud chcete kalorie snížit ještě více, nahraďte chipsy zeleninou, jako je okurka, červená paprika, celer nebo mrkev.

Ingredience

  • 1,5 kilogramu chřestu, tuhé části stonku odstraňte, nakrájejte zbytek na 1 až 2palcové kousky
  • 1 lžíce obyčejného řeckého jogurtu bez tuku
  • 1/4 šálku nasekaného koriandru
  • 3 zelené cibule, kořenové špičky odstraněny, nakrájeny na malé kousky
  • 1/2 jalapeño, zbavena semen
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1/2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 lžičky pálivé omáčky podle chuti
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 velké rajče, nakrájené na kostičky

Zdravé ingredience

  • Chřest – Tato stonková zelenina obsahuje vitamín K, který posiluje kosti, a vitamín E, který změkčuje pokožku, a dále nezbytné vitamíny skupiny B kyselinu listovou (B9), riboflavin (B2) a thiamin (B1). To ale není všechno! Chřest je pokladnicí flavonoidů a vlákniny, snižuje nežádoucí záněty a hladinu cholesterolu.
  • Řecký jogurt – Je dobře známý pro svůj obsah vápníku, který posiluje kosti, ale je také bohatý na bílkoviny (dvakrát více než běžné druhy) pro zdravé svaly. Kromě toho mohou „dobré“ střevní bakterie využívat přírodní prebiotika ke stimulaci trávení.
  • Česnek – Je to prakticky běžná potravina, ale to neznamená, že si nezaslouží pozornost! Česnek dokáže posílit imunitní systém a snížit krevní tlak. Zdá se, že má také přirozenou schopnost bojovat proti bakteriím, které mohou způsobit onemocnění, jako je E. coli a salmonela.
  • Rajčata – Rajčata nakrájená na kostičky nebo plátky nám poskytují mnohem více, než jen obarvení pokrmů. Rajčata obsahují vitamin C, vitamin K, draslík a kyselinu listovou. Antioxidanty lykopen a beta-karoten dodávají rajčatům barvu a společně s vlákninou působí na snížení hladiny cholesterolu a zánětů.
Foto: Pixabay

Jaké jsou pokyny?

Připravte si veškerou zeleninu a byliny. Do hrnce dejte napařovací koš a vodu nalijte tak aby jej podlila. Hrnec pak zakryjte pokličkou a nechte přivést k varu. Následně dejte dovnitř chřest a povařte jej zhruba 5 minut (čili do změknutí). Všechny ingredience vložte do mixéru (až na rajčata) a rozmixujte vše úplně do hladka. Hmotu přilejete do misky a necháte vychladnout. Nakonec ozdobíte nakrájenými rajčaty.

Zdroje info: zdravestravování.cz, rieglpalate.com

Náhledové foto: Pixabay