Dubajská čokoláda virálním hitem: vyrobit si ji můžete i doma
Dubajská čokoláda: to je něco, co v poslední době působí na sociálních sítích velký povyk. Někteří tvrdí, že tuto čokoládu si můžete zakoupit jedině v Dubaji. Jiní dávají návody na její výrobu. Pokud se rozhodnete tuto čokoládu koupit, měli byste se připravit na to, že není zrovna nejlevnější. Za 100 g zaplatíte bezmála 200 Kč. Ne každému může chutnat. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí!
Dubajská čokoláda
Čím se tato čokoláda vlastně liší od ostatních druhů čokolády? Tajemství se skrývá v její náplni: pistáciový krém a tahini smíchané s kataifi těstem potažené skvělou čokoládou. Věděli jste ale, že si tuto verzi můžete vyrobit doma sami? Nákupu kataifi těsta se ale nevyhnete, protože se jedná o specifickou potravinu. Také pistáciová pasta není nejlevnější záležitostí. Připravte se proto na to, že i domácí příprava může být drahá.
Kataifi těsto
Co to vlastně je? Kataifi těsto se vyrábí z fila těsta, které znáte například z řeckých dezertů, jako je baklava. Vzdáleně by mohlo připomínat klasické listové těsto, ale je mnohem tenčí. Kataifi těsto se vyrábí z fila těsta, které je zpracováno do jemných provázků tak, že byste si ho na první pohled mohli splést s tenkými rýžovými nudlemi. Právě toto těsto je tajemstvím, proč je dubajská čokoláda tolik návyková – při kousnutí totiž musí krásně křupnout.
Dubajská čokoláda recept
Chcete-li si vyrobit velkou čokoládovou tabulku o hmotnosti 500 g, budete potřebovat následující ingredience:
- 75 g kataifi těsta,
- 30 g másla,
- 180 g pistáciové pasty,
- 10 g tahini,
- špetka soli,
- 250 g hořké nebo mléčné čokolády.
Na ozdobu:
- 7 g růžové čokolády,
- ½ lžičky kokosového oleje,
- 7 g zelené čokolády.
Příprava se skládá z několika kroků, ale nemusíte mít strach, je velmi rychlá a navíc snadná. Zde je návod:
- Kataifi těsto má tendence shlukovat se, proto se pokuste jej co nejvíce rozebrat na jednotlivé nudličky. Použijte co největší hrnec s vysokými stěnami, abyste mohli těsto opražit dozlatova a dokřupava. Pokud máte příliš malý hrnec, rozdělte množství másla a těsta na polovinu. Právě křupavost je jedním z nejdůležitějších vlastností dubajské čokolády.
- V hrnci rozehřejte máslo a až se rozpustí, přidejte těsto. Během přidávání jej můžete drobit. Opečte ho do zlatova, aby bylo křupavé.
- Ve velké míse smíchejte pistáciovou pastu, tahini a sůl. Nakonec přidejte kataifi.
- Připravte si formy na čokoládu (nebo jednu velkou formu – jak chcete). Chcete-li je ozdobit, rozpusťte zelenou a růžovou čokoládu ve vodní lázni (každou barvu se čtvrtkou lžičky kokosového oleje). Do čokoládové formy udělejte cákance a nechte je zaschnout.
- Poté si ve vodní lázni rozpusťte i hořkou nebo mléčnou čokoládu (podle chuti – náplň je dost sladká, takže spousta lidí dá přednost právě hořké). Čokoládu nalijte do formiček a nechte okapat zbytek: chcete, aby čokoláda byla na dně a na bocích formičky, ale nevyplňovala ji celou. Dejte ztuhnout do lednice.
- Nakonec formy naplňte připravenou náplní a rovnoměrně uhlaďte. Čokoládou, která vám zbyla, přelijte náplň tak, aby byla obalená ze všech stran. Po ztuhnutí můžete začít ochutnávat!
Zdroje info:
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/31638-recept-domaci-dubajska-cokolada?fbclid=IwY2xjawIID7dleHRuA2FlbQIxMQABHb6VmT0pqWVbZB7zeUKdZ4qDCf8r6DkfmjYGw1NU1ueAUwMeM6_wVxRp-g_aem_KFOlsvGnXl-ZJzWuOyR9LA
https://www.notquitenigella.com/2024/09/16/dubai-chocolate-recipe/
Foto: Wikimedia, autor Ionenlaser