Hořčice: běžný doplněk klobásky nemusí být tak nezdravý, jak si možná myslíte
Hořčice není dobrá jen k párku nebo klobásce. Můžete ji použít také k ochucení různých omáček a pečených pokrmů. Taková ochucovadla ale většinou nejsou příliš zdravá. Mohou obsahovat spoustu cukru a dalších kalorií. Jak je to v případě hořčice? Vzhledem k tomu, že základem hořčice jsou hořčičná semínka, mohli bychom ji považovat za zdravou. Důvodem je to, že tato semínka mohou podpořit váš trávicí systém, předchází zácpě a zmírňují žaludeční potíže.
Hořčice má protizánětlivé účinky
Kromě podpory trávicího systému můžete hořčici pravidelně konzumovat také v případě, že chcete podpořit činnost jater a slinivky břišní. Navíc má protizánětlivé účinky, takže vám může pomoci vyhnout se mnohým onemocněním. Může se vám stát zdrojem některých důležitých vitamínů a minerálů, jako je například vitamín E, který využijete při péči o svůj kardiovaskulární systém, vitamíny skupiny B, které zase podpoří činnost vaší nervové soustavy. A jaké obsahuje minerály? Hořčík, železo, zinek a některé další.
Hořčice při hubnutí
Většina chutných věcí má tu nevýhodu, že je kalorickou bombou. Vezměme si například tatarskou omáčku nebo kečup. Avšak taková hořčice, to je jiná. Jedna lžička obsahuje pouze 5 kcal. Vzhledem k tomu, že nejsme schopni ji konzumovat po celých lžících, to znamená, že ji můžete jíst i tehdy, že jste na dietě. Je to nízkokalorická přísada, která může ochutit spoustu vašich pokrmů nebo se stát součástí vašich dresinků.
Vláknina a trávení
Jak už jsme uvedli, hořčičná semínka mohou podpořit vaše trávení. Kromě toho jsou zdrojem vlákniny, o které se ví, že dokáže být užitečná. Kromě toho, že napomáhá správnému trávicímu systému, nás může zasytit na delší činnost a regulovat hladinu glukózy v krvi. To znamená, že nebudete trpět chutěmi na sladké a přejídat se, pokud sníte každý den dostatek vlákniny. Dejte si pozor na příměsi, jako je med či další sladidla, která mohou zvýšit kalorickou hodnotu hořčice.
Pikantní příchutě
V obchodech si můžete koupit také takové druhy hořčice, které jsou pikantní. Této chuti je obvykle docílenou přidaným chilli, což je další přísada, která pozitivně ovlivňuje váš metabolismus. Zjednodušeně si to můžete představit tak, že pálivé koření prohřeje váš organismus, který je pak schopný za daný okamžik spálit více kalorií.
Hořčice bez konzervantů
Hořčice tedy může být zdravá. Neměla by ale obsahovat konzervanty a další nebezpečné přidané látky. Před nákupem se podívejte na složení hořčice. V ideálním případě, by měla obsahovat pouze hořčičné semínko, vodu, ocet, sůl a nějaké koření. Pokud se vám nechce studovat výrobky na pultech obchodu, můžete se pokusit vyrobit si vlastní hořčici – je to snadnější, než si myslíte.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/porady/news-czy-musztarda-jest-zdrowa-oto-mozliwe-skutki-jej-regularnego,nId,7894061
https://www.webmd.com/diet/what-are-the-health-benefits-of-mustard-seed
Foto: Pixabay