Lyofilizovaná káva: mrazem sušená káva patří mezi instantní přípravky

Káva

Lyofilizované ovoce je už všeobecně známé, ale lyofilizovaná káva? Je to druh klasické instantní kávy, která je ale sušena specifickým způsobem: mrazem. Věděli jste, že za vynálezce instantní kávy se považuje japonský chemik Satori Kato, který s tímto svým nápadem přišel v roce 1901? Jednou z nejznámějších instantních káv je Nescafe – ta je na trhu už od roku 1938.

Lyofilizovaná káva a naše zdraví

Pokud je lyofilizované ovoce, pak víme, že ho můžeme považovat za zdravější, protože sušení mrazem dovolí potravinám, aby si zachovali větší množství živin, než při zdlouhavém „teplém“ sušení. Jak je to ale u kávy? Chceme-li srovnávat přínosy lyofilizované kávy, budeme to muset vzít trochu zeširoka a porovnat přínosy instantní kávy a té (čerstvě) mleté. Nejznámějším tvrzením je to, že instantní káva neohrožuje zdraví vašeho oběhového systému, jako je tomu u mleté kávy.

Lyofilizovaná káva
Foto: Pixabay

Kofein v kávě

V instatní kávě obvykle najdete menší množství kofeinu než v té mleté. To s sebou přináší pozitiva i negativa. Kofein totož považujeme za návykovou látku, která může v nadbytečném množství vyvolat různé problémy, jako je nesoustředěnost, problémy se spánkem, bolesti hlavy apod. Na druhou stranu nám ale dává určité výhody, jako je povzbudění nebo snížení rizika určitých nemoc (včetně Alzheimerovy choroby).

Lyofilizovaná káva se liší způsobem výroby

Lyofilizovanou kávu si doma vyrobit nemůžete. Proces výroby je podobný jako v případě klasické instantní kávy, kdy se připraví silný kávový nálev. Ten se ale nechá odpařit procesem lyofilizace, čili zmrazením na – 40 °C. Lyofilizovanou kávu připravíte naprosto stejným způsobem, jako tu klasickou: zalijete ji horkou vodou. I když se jedná o instantní kávu, můžete se spolehnout na to, že má vyšší kvalitu a pravděpodobně vám bude i lépe chutnat.

Zdroje info:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429223011240

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4462044/

https://dietetycy.org.pl/kawa-liofilizowana-zdrowie/

Foto: Pixabay