Alulóza: Co je o ní potřeba vědět a je vůbec zdravá?
Alulóza je už vcelku známá alternativa průmyslově vyráběného cukru. Nicméně pokud se na trhu objeví nové sladidlo, ještě to neznamená, že je zdravé. Mnohdy automaticky bere hodnoty, které nám vysílají v televizi. Vše může mít své výhody, ale také sebou nese potenciální rizika. Na co si dát pozor?
Alulóza: Co je to?
Alulóza je přirozeně se vyskytující cukr v rozinkách, fazolích, pšenici, melase nebo javorovém sirupu. Samozřejmě nejde o závratné množství. Díky svým vlastnostem nahrazuje cukr, aniž by navýšil kalorický příjem. Alulóza je však o něco sladší než klasický cukr. I přesto všechno sebou nese určité nevýhody.
Alulóza je na trhu už od roku 2010. Nestala se oblíbenou nejen kvůli chuti a snížením kaloriím. Ale také proto, že nepůsobí zubní kaz a pomáhá lidem s cukrovkou.
Můžeme považovat Alulózu za bezpečnou?
Alulóza nikdy nebyla testována za přísných podmínek, tak jako jiné potraviny. A v některých zemích stále nebyla povolena pro konzumaci! Obavy z jejího používání proudí z rizika vzniku srdečního infarktu a mrtvice. U zcela zdravých lidí zvyšuje hladinu cukru v krvi. Bohužel u některých lidí může způsobovat problémy s trávením! Kromě toho může za plynatost, nadýmání a nevolnosti.
Osladit, ale s rozmyslem
Komplikace se sladidly nastávají při určitém množství. Každý snese jinou hladinu, ale dříve či později se komplikace projeví. Nejlepším způsobem, jak si poradit, je sladit klasickým cukrem. Jen musíte používat mnohem nižší dávky. Nebo používejte med od pravého včelaře. Takový med má přiměřené množství cukru a spoustu zdraví prospěšných látek.
Kromě toho používejte ve svém jídelníčku více zeleniny a ovoce. V těchto potravinách se cukry vyskytují přirozeně. Je naprosto přirozené, že jednou za čas zhřešíme a dáme si něco sladkého. Na tom není nic špatného. Nicméně je potřeba vše užívat s rozumem.
Zdroje info: fitzivot.cz, farmazdravi.cz
Náhledové foto: Pixabay