Mikrovlnná trouba slouží především k ohřevu jídla. Je to ale bezpečné?
Někteří lidé věří, že mikrovlnná trouba je „jedovatá“ a jídla s jejím použitím přichází o své důležité živiny a vitamíny. I když je z tohoto viníme, nenajdete žádné vědecké důkazy o tom, že je to pravda. Ve skutečnosti ohřevem toto jídlo skutečně o živiny připravujete, ne ale více, než je tomu u jiných forem vaření. Prostě a jasně: ať už si své jídlo ohříváte na plotně, v mikrovlnné troubě nebo třeba v troubě klasické, snižujete tím množství některých vitamínů.
Mikrovlnná trouba a bílkoviny
Bílkoviny jsou denaturované, což znamená, že jsme odstranili jejich přirozenost. Nečekejte, že se jedná o nějaké zvěrstvo, které na nich bylo spácháno. Jde o to, že se rozkládají. Ale opět platí to, co jsme si už řekli: ať už své jídlo ohřejete jakkoli, bude škoda stejná. Kromě toho, když některé potraviny vaříte ve vodě, můžete také přijít o některé živiny. Ty se totiž „vyluhují“ do vody, kterou po vaření obvykle nepoužíváme a bez milosti ji vylijeme. Tímto způsobem bychom tedy mohli tvrdit, že vaření ve vodě je škodlivé, protože nás obírá o důležité živiny a nezáleží na tom, jestli je to zelenina nebo bílkoviny.
Když chcete zachovat co nejvíce živin
Pokud chcete jíst potraviny, které mají co nejvyšší možné množství živin, pak byste se měli zaměřit na jejich co možná nejkratší dobu přípravy. Ať už vaříte nebo pokrm ohříváte, vždy dochází k „úniku“ živin. Vezmete-li navíc v potaz to, že přicházíme o živiny, které se vyplaví při vaření do vody, tak byste k vaření či ohřevu používejte co nejmenší možné množství vody (pokud tedy nemáte v úmyslu onu vodu konzumovat). Vaření na páře je pro vás tou nejlepší volbou například při vaření zeleniny.
Mikrovlnná trouba není zlo
Jestliže tedy milujete svou mikrovlnnou troubu a pravidelně ji používáte pro ohřev pokrmů, můžete s tím směle pokračovat. Pokud se některé minerály a živiny rozkládají vlivem tepla, přijdete o ně, ať už svůj pokrm připravujete nebo ohříváte jakýmkoli způsobem. Protože je ohřev v mikrovlnné troubě obvykle kratší, můžete jím přijít o méně živin. Například pokud upravujete brokolici, tak si díky mikrovlnné troubě zachová větší množství glukosinátů, než když ji vaříte ve vodě nebo dokonce smažíte.
Ohřívání mikrovlnnou troubou
Chcete vědět, jak vlastně mikrovlnná trouba funguje? Když své jídlo vložíte do trouby a spustíte program, jsou vystaveny vlnám energie, které ovlivňují především vodu (ale i další molekuly, které jsou elektricky asymetrické, což znamená, že jeden konec je nabitý kladně a druhý záporně). Díky tomu, že jste spustili mikrovlny od těchto potravin, začnou tyto molekuly vibrovat, čímž se vyrábí teplo.
Zdroje info:
https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/52rdrpwlcvDSMpbG9QnMk3X/does-microwaving-food-make-it-less-healthy
https://www.researchgate.net/publication/301516381_Adverse_Effects_of_Microwaves
Foto: Unsplash