Škodlivé přísady potravin: čtěte složení! Ne všechna „éčka“ jsou škodlivá
Čtete si složení produktů, když nakupujete potraviny? Právě zde se toho můžete tolik dozvědět! Museli byste jim ale dobře rozumět. Například ne všechna „éčka“, která se zde nachází jsou „špatná“. Začátky asi nebudou příliš jednoduché, časem si ale můžete osvojit to, kterým označením na obalech se vyhnout, a které potraviny se vyplatí vložit do košíku. Když už to neděláte kvůli sobě, tak to udělejte kvůli svým dětem.
Složení potravin se vyplatí číst
To, co sníte, se může odrazit na vašem zdravotním stavu. Týká se to zejména těch potravin, které konzumujete pravidelně. Zkontrolujte si jejich složení, a to, čemu nerozumíte si můžete najít na internetu. Zatímco díky vyvážené stravě můžete zaznamenat větší množství energie a lepší soustředění, existují i potraviny, které vás naopak utlumují. Ne nadarmo slýcháte, že po přechodu na zdravou stravu, se spousta lidí cítí lépe a už by rozhodně neměnili.
Podpora hubnutí
Složení vás může zajímat také v případě, že se snažíte zhubnout. Najdete totiž také kalorické údaje dané potraviny, a to, kolik obsahuje cukru či soli. Možná zjistíte, že váš jídelníček je založen na tucích a sacharidech, což patří mezi nejčastější důvody toho, proč nehubnete, i když jíte akurátní množství kilojoulů. Zapomeňte na atraktivní barevné obaly a sáhněte raději po produktech, které si to skutečně zaslouží.
Všechna „éčka“ nemusí být škodlivá
V souvislosti se složením potravin se velice často hovoří o „éčkách“. Začali jsme je brát jako nepřátele, které ničí naše zdraví. Bohužel neplatí, že bychom se striktně měli vyhýbat všem. K čemu vlastně slouží? Díky nim si můžete užívat delší životnosti a trvanlivosti potravin, a také jejich lepší struktuře a konzistence. Slouží nám tedy jako barviva, konzervační látky, antioxidanty, regulátory kyselosti, zvýrazňovače chuti, zahušťovadla či kypřidla, sladidla, aromata apod.
„Éčka“ nejsou škodlivá, ale…
Kdyby „éčka“ tolik škodila, nesměla by se volně používat. Všeobecně je tedy považujeme za bezpečné, ale platí, že pokud je budete konzumovat v nadměrném množství, může to nepříznivě ovlivnit váš organismus a způsobit například alergické reakce. Když už si je tedy dopřáváte, nepřesahujte doporučenou denní dávku a vybírejte si ty kompozice, které jsou nejkratší. Pak si můžete být jisti, že váš produkt není napěchován chemií.
Nejškodlivější „éčka“
Jednou z nejškodlivějších přídatných látek je aspartam (E951), což je umělé sladidlo. Proto se mu raději vyhýbejte, stejně jako následujícím:
- acesulfam K (E950),
- sukralóza (E955),
- sacharin (E954),
- tartrazin (E102),
- chinolinová žluť (E104),
- žluť SY (E110),
- azorubin (E122),
- košenilová červeň A (E124),
- červeň allura AC (E129).
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-podtruwaja-nas-kazdego-dnia-szkodliwe-dodatki-do-zywnosci,nId,6625616
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6560432/
Foto: Pixabay