Kyselé okurky dokáží porazit i kvasinkovou infekci
Nakládané okurky poslední dobou nezažívaly zrovna velkou pozornost. Ale to nevadí. Ti, kteří vědí, jaké mají pozitivní účinky je konzumují dál a vy se k nim můžete přidat. Jejich chuť je příjemně sladkokyselá a dá se jíst k mnoha jídlům. Ať už si ji dáte s řízkem, pečeným kuřetem, nebo si nachystáte jednohubky, přinesou vám spoustu dobrého.
Zdravotní přínosy okurek i nálevu
Okurky přináší jisté výhody pro zdraví střev nebo regeneraci těla po tréninku. Nicméně je třeba myslet na to, že okurky jsou plné sodíku! Proto, když jíme okurky, je nutné snížit příjem soli. Kromě okurek vám přijde vhod i nálev. Proč tomu tak je?
Obsahují probiotika
Fermentované okurky obsahují probiotika. Jedná se o užitečné bakterie, které žijí ve vašem střevě. Pomáhají s metabolismem, imunitním systém a v boji s nemocemi. Probiotika potřebujeme především k udržování střevního mikrobiomu. Samozřejmě okurky nejsou jedinou potravinou, kde byste probiotika našli. Hojně jsou obsaženy i v acidofilním mléce, kefíru, zelí, jogurtech…
Jsou plné elektrolytů
Velkou výhodu představuje i pro sportovce. Elektrolyty totiž pomáhají udržovat tekutiny v těle. Během svého tréninku tyto látky ztrácíte. Proto je taky musíte doplňovat! Pokud potřebujete více sodíku, začněte pít nálev od okurek. Jedná se defacto o regenerační nápoj.
Reguluje krevní cukr
Teoreticky by se dalo říct, že okurky mohou stabilizovat náhlé poklesy nebo skoky cukru v krvi. Za tuto vlastnost vděčí obsaženému octu v nálevu. Ale s tímto problémem vám mohou pomoci i jiné dobrůtky. Například salátový dresink na bázi octa a jablečný ocet.
Mohou podpořit hubnutí
Nakládané okurky jsou defacto nízkokalorickou bombou nabitou živinami. Jsou zdravé, chutné a můžete si je dopřávat beze strachu. Okurky představují vhodnou přílohu nebo doplněk do různých pokrmů. Díky nim si tedy můžete v klidu doplnit potřebný příjem zeleniny.
Dejte kvasinkám, co proto
Kvasinky jsou infekcí, která se ukáže zcela nečekaně. Stačí aby se vám kvasinky, které jsou běžnou součástí vaginální mikroflóry, přemnožily a máte zaděláno. Kyselé okurky pomáhají posílit optimální hladiny prospěšných probiotických bakterií. Ty udrží kvasinky pod kontrolou a trvale zamezovat vzniku kvasinkové infekce.
Zdroje info: https://www.researchgate.net/publication/351580539_Health_Beneficial_Effects_of_Cucumber, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/
Náhledové foto: Pixabay