Tuňák nemusí být vždy zdravý. Mohou za to těžké kovy a rybí hormony

Tuňák

Tuňák je dostupný především ve formě konzervy. Pokud ve vašem okolí není obchod s čerstvými rybami, budete odkázáni na jeho občasnou nabídku v supermarketech. To znamená, že na něj nemusíte narazit v čerstvém stavu. Možná jste slyšeli, že kvůli hormonům není zdravé ho konzumovat. Není to tak úplně pravda. Čerstvé ryby histamin obsahují, ale abyste zaznamenali nežádoucí reakce, museli byste ho sníst ve velkém množství. Opravdu bychom se měli bát?

Tuňák prospívá

Odhlédnete-li od faktu, že může obsahovat těžké kovy, je tuňák rybou, kterou byste si měli pravidelně dopřávat. Obsahuje spoustu bílkovin a dalších živin, které prostě potřebujete k životu. Tak třeba vitamín D uplatníte při tvorbě zubů a kostí, což je důvod, proč byste jej měli podávat i svým dětem. Stejně tak potřebujete i omega-3 mastné kyseliny, které slouží jako pokrm i pro váš mozek a zajistí zdraví vašeho kardiovaskulárního systému při pravidelné konzumaci. A tím rozhodně nekončíme!

Tuňák
Foto: Unsplash

Vitamíny skupiny B

Abyste byli neustále ve střehu, bez únavy a s dobře fungujícím metabolismem, budete potřebovat vitamíny skupiny B. Ty vám ostatně pomohou zlepšit i kvalitu nehtů, vlasů a kůže. Rozlišujte jednotlivé vitamíny z této skupiny, protože každý z nich může mít různé funkce:

  • B1 – thiamin: potřebujete ho pro správnou činnost nervové soustavy a podporu imunitního systému.
  • B3 – niacin: chcete zdravou a krásnou pokožku? Tohle je vitamín pro vás!
  • B6 pyridoxin: tento potřebujete pro správnou funkci imunitního systému.

Tuňák obsahuje spoustu prospěšných látek

Ani vitamínem B rozhodně skončit nemůžeme. Další v seznamu je třeba selen. I tento prvek potřebujete pro správnou funkci imunitního systému. Hořčík zase využijete pro dobrou koncentraci, uvolnění svalstva či pro zlepšení paměti. Avšak to, že tuňák všechny tyto prospěšné ingredience obsahuje, nemusí znamenat, že to pokryje vaši denní potřebu. Denně byste měli sníst asi 100 g tuňáka, což vám pokryje asi jen 30 % denní dávky vitamínu D. A podobně je to i s jinými živinami.

Pozor na původ

Když nakupujete tuňáka, měli byste si dát pozor na čerstvost a zdroj. Pokud jste citliví na histamin, měli byste si koupit co nejčerstvějšího tuňáka. Čím delší čas uplynul od výlovu, tím více tohoto hormonu ryba obsahuje. Tepelnou úpravou toto riziko mizí – takže z tohoto hlediska je lepší koupit si tuňáka v konzervě. Jak poznáte čerstvého tuňáka? Podle barvy: má být světle růžový až krvavě červený. Pokud je tmavý nebo matný, raději ho nekupujte.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-metale-ciezkie-i-rybie-hormony-czy-jedzenie-tunczyka-jest-be,nId,6597163

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9778485/

Foto: Unsplash