Máslo, med a káva: při nákupu těchto surovin se vyplatí číst etikety
Zatímco před některými náhražkami nás chrání legislativa, která zakazuje označovat produkty určitým způsobem (například vanilkový pudink není totéž co pudink s příchutí vanilky), u některých to může zůstat skryté. Právě proto je tak důležité číst etikety. Kromě samotného složení vás může zajímat také původ výrobku. To, že je na obalu napsané „EU“ nemusí znamenat, že produkt pochází z Evropské unie. Možná zde byl jenom zabalen…
Med patří k nejčastěji padělaným produktům
Podle Food Fraud Database je med jednou z nejčastěji padělaných potravin na světě. Proč? Možná už jste slyšeli o tom, že populace včel klesá. To má samozřejmě za následek to, že za včelí produkty si připlatíte. Jedním z nejčastěji používaných triků u medu je označení, že jsou české. Česká vlajka ale nemusí automaticky znamenat, že jde o med českých včel! Na obalu medu se dočtete, zda jde o med vyrobený v EU nebo mimo EU – a tento je pravděpodobně z Číny. Ten nepodléhá evropským normám a může obsahovat rezidua škodlivých pesticidů. Kontrolujte ale i složení: někteří výrobci přidávají do medu kukuřičný sirup či barviva, což pouhým pohledem neodhalíte.
U olivového oleje si nemůžete být jisti kvalitou
Když si chcete koupit extra panenský olivový olej, zkontrolujte si datum spotřeby. Ta by neměla být delší než 10 měsíců od zabalení, protože pak ztrácí své vlastnosti. Dívejte se ale také na etiketu: některé olivové oleje mohou být smíchání s levnějšími rostlinnými oleji, jako je slunečnicový nebo řepkový. Olivový olej by měl mít intenzívní chuť a vůni, což ale poznáte až doma, když výrobek otevřete.
Káva je na tom podobně jako med
Také u kávy můžete najít – podobně jako u medu – různé látky, které do ní nepatří a přitom je na první pohled nepoznáte. Výrobci obvykle přidávají sóju, kukuřici, cukr či cereální produkty. Proč? Ve výrobku fungují jako plniva. Pokud takovou kávu koupíte, nebudete mít výrobek pouze z kávových zrn. Úplně nejlépe uděláte, když si koupíte kávová zrna, a ta si sami namelete. A problém nenajdete pouze u mleté kávy, ale také u té instantní.
Máslo je stálý problém
Máslo používáte pravděpodobně často, a tak není divu, že o jeho rozdílných kvalitách jste asi slyšeli. V obchodech můžete najít levnější varianty „másla“, které ale nejsou vyrobeny z 80 % z mléka, jak by to mělo být v ideálním případě. Často v nich najdete palmový olej a další škodlivé přísady. Takoví výrobci nesmí použít slovo „máslo“, často je ale chytře nahrazují, takže budete-li nepozorní, můžete se napálit.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/porady/news-sprawdz-zanim-wlozysz-do-koszyka-wielu-klientow-nie-wie-ze-k,nId,7883287
Foto: Pixabay