Nakládaný česnek: jemnější chuť, stejné zdravotní účinky
O tom, že česnek je v podstatě takový všelék, už jste asi slyšeli. Jeho vlastnosti byly využívány v přírodní medicíně celá staletí. A minulostí to rozhodně nekončí! Česnek vám může mnohé nabídnout i v dnešních dnech, kdy máte spoustu léku na dosah ruky. Pokud hledáte způsob, jak prodloužit jeho životnost, můžete vyzkoušen nakládaný česnek. Skvěle se hodí pro všechny, kterým nesvědčí chuť syrového česneku. Jeho naložením se silného aroma zbavíte.
Nakládaný česnek s křenem
Poté, co naložíte česnek, se nebojte spotřebovat jak samotné stroužky, tak také tekutinu z něj. I ona je obohacená o cenné složky z česneku, které se vám mohou hodit. Jedním z nejjednodušších receptů je tento: do sklenice dejte stroužky oloupaného česneku, kousek křenu, nové koření, pepř, bobkový list, kopr a hořčičné semínko. Zalijte převařenou vodou se solí, uzavřete a nechte odstát tři týdny. Nepasterizujte, ale uchovávejte v lednici, abyste se nepřipravili o cenné živiny.
Fermentovaný česnek
Ještě lepší vlastnosti má fermentovaný česnek. Ani jeho příprava není složitá. Oloupejte stroužky česneku tak, abyste jich měli asi 500 g. Spolu s kořením (hořčičné semínko, kopr, pepř, chilli paprička) jej dejte do čisté sklenice. Nyní si připravte solný nálev: 1 litr vody smíchejte s 1 lžící soli. Nevařte, jen míchejte tak dlouho, až se sůl rozpustí. Toto pak nalijte do sklenice na česnek. Můžete přidat pár kapek citronové šťávy, která podporuje fermentaci. Česnek musí být zcela ponořený – zatižte jej talířkem nebo fermentační zátkou. Přikryjte plátnem s gumičkou – roztok musí dýchat. Nechte sedm až čtrnáct dní při pokojové teplotě mimo přímé světlo. Můžete odstraňovat pěnu. Jakmile vám chutná dobře, přesuňte do lednice, kde fermentace zpomalí.
Nakládaný česnek v octu
Česnek naložený v octu je naprostou klasikou. Tentokrát budete potřebovat asi 300 g oloupaného česneku. Vložte ho do čisté sklenice. V hrnci smíchejte 250 ml jablečného nebo vinného octa, 100 ml vody, 1 lžičku soli, 1 až 2 lžičky cukru (můžete vynechat) a koření dle chuti (nejčastěji se používá pepř celý, bobkový list, chilli, hořčičné semínko, rozmarýn). Přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty. Pak nalijte do sklenice s česnekem. Uzavřete a nechte vychladnout (neobracejte dnem vzhůru). Skladujte v lednici. Po dvou týdnech můžete začít konzumovat.
Tipy při nakládání
Pokud chcete ještě jemnější chuť česneku, před naložením jej asi minutu povařte. Jestliže vaše naložené stroužky časem zmodrají či zezelenají, nelekejte se. Je to úplně běžné a můžete je dál konzumovat. Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete při nakládání přidat několik plátků chilli papričky – tolik, kolik snesete. Naložený česnek vydrží i několik měsíců, pokud jej budete správně skladovat. Chcete-li obměňovat chutě, může cukr nahradit medem nebo přidat i olej.
Zdroje info:
https://styl.interia.pl/zdrowie/news-kiszony-czosnek-jak-go-przygotowac,nId,4839176
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37457174/
Foto: MS Designer