Kvašená zelenina: v hlavní roli tentokrát řepa
Kvašené okurky zná téměř každý. Pokud jste si oblíbili jejich chuť, pak pro vás máme skvělou zprávu: stejným způsobem se dají připravit různé druhy další zeleniny. Můžete o tom přemýšlet také jako o určitém způsobu konzervace potravin. Vzpomeňte si na něj v případě, až budete sklízet více zeleniny, než zvládnete v daném okamžiku zpracovat. To nejlepší na tom je, že k přípravě takové zeleniny budete potřebovat pouze vodu a sůl.
Kvašená zelenina = probiotická bomba
Na kvašené zelenině si pochutnáte, ale také vám prospěje. Je totiž zdrojem probiotik, která vám pomohou podpořit zdraví vašich střev a celkově imunitního systému. Použijte ji také jako zdroj vitamínu C. Jaká je chuť kvašené zeleniny? Podobně jako u zmíněných kvašených okurků – nakyslá a … prostě specifická. Ne každému je hned příjemná, takže si dejte více pokusů, abyste měli čas si na ni zvyknout.
Nekonečné množství možností
Fermentování můžete používat, abyste prodloužili životnost toho druhu zeleniny, který máte aktuálně v nadbytku. Použít můžete zeleninu nakrájenou na plátky, proužky nebo nudličky – dle vaší chuti. A použít můžete téměř jakoukoli zeleninu: květák, papriku, mrkev, zelní, ředkev nebo třeba řepu. Jestliže se rozhodnete pro řepu, doporučujeme vám použít dva druhy řepy, které se liší barevně. Koupit můžete nejenom růžovou, ale také žlutou řepu a společně ve sklenici vypadají velice pěkně!
Kvašená zelenina (v tomto případě kvašená řepa): recept
Připravte si řepu, kterou oloupete a nakrájíte na plátky (pokud je řepa příliš veliká, můžete plátky nakrájet ještě na čtvrtiny či poloviny). Zvažte, kolik zeleniny máte: na 1 kg zeleniny budete potřebovat asi 15 až 20 g soli. Nakrájenou zeleninu promíchejte se solí a nechte 30 minut odležet. Zelenina pustí šťávu. Poté k zelenině přimíchejte koření, jako je česnek, kmín, kopr, kurkuma). Pokud vám chybí dostatek šťávy k tomu, aby byla zelenina zcela ponořená, přidejte solný nálev, který připravíte tak, že na 1 litr vody dáte 20 g soli. Zeleninu napěchujte do sklenice tak, aby nevznikly žádné vzduchové bubliny, zalijte solným nálevem a zatižte ji tak, aby v průběhu kvašení nevyplavala.
Čekejte na dokončení fermentace
Takto připravenou sklenici nechte při pokojové teplotě (18 až 21 °C) po dobu asi 10 dnů. Jakmile jste spokojeni s chutí své zeleniny, dejte sklenici do lednice, čímž fermentaci zpomalíte.
Zdroje info:
https://www.countrylife.cz/kvasena-zelenina-pickles?srsltid=AfmBOoqbcFWHz9zXvz9dJGc0a69KSuIWuu1q5hguoYLEh0xdYWyN8C2q
https://fresh.iprima.cz/kvaseni-neboli-fermentace-tipy-navody-i-recepty/pickles-kratce-kvasena-zelenina
Foto: Pixabay