S příchodem pylové alergie je nutné přizpůsobit i jídelníček

Pylovou alergií neboli sennou rýmou trpí skoro pětina celosvětové populace. Přičemž lidí s imunologickým onemocněním pořád přibývá. Potíže se nejčastěji objeví mezi 15. až 25. rokem života, ale s přibývajícími léty se intenzita zvyšuje. Neléčené pylové alergie častou přechází v astma.

Zmírnit tyto projevy pomáhají antihistaminika. Čili medikamenty, jež blokují účinky histaminu v těle. Chemická látka je uvolňovaná organismem během alergických reakcí. Volně dostupné jsou tzv. dekongestanty a nosní kortikosteroidy.

Alergická rýma je nejčastější

Alergická rýma může být doprovázena kašlem (někdy je podobný astmatickému kašli s dušností a pískáním). Zvláštností nejsou ani zažívací potíže jako průjmy, pocity plnosti a nadmutí. Jestliže člověk trpí pylovou alergií, může se alergická reakce objevit i při konzumaci určitých pokrmů. Jde především o svědění dutiny ústní a hrdla, otok sliznic atp.

V tomto případě se mluví o orálním alergickém syndromu, který je způsobený zkříženou alergií mezi potravinami a pylovými alergeny. Diagnóza je stanovena na základě klinického obrazu a anamnézy. Ale taky kožními testy a vyšetřením krve průkazem protilátek proti pylovým alergenům.

Foto: Pexels

Co tedy jíst v takových chvílích?

Alergická reakce je odpovědí imunitního systému. Až 70 % imunitních buněk sídlí ve střevech, jsou doporučována probiotika. Díky vlivu na imunitní systém, mohou zamezit vzniku alergických onemocnění. Probiotika jsou v kefírech, kysaném zelí a kimchi. Důležité jsou i vitaminy a minerální látky, které by neměly scházet v žádném jídelníčku! Důležitý je vitamin C, D a zinek, které najdete v celé řadě potravin.

Doporučovány jsou rovněž potraviny, jež obsahují přírodní antihistaminika či antioxidanty. Mezi ně patří borůvky, červené hrozny, křen, brokolice, kapusta, citrusy, kapary, meloun, rajčata, chilli papričky, černý či kopřivový čaj nebo kuřecí vývar. Za přílohy vhodné k pokrmům jsou pokládány zejména jáhly, rýže, kus-kus a bulgur. Ovoce je doporučeno konzumovat spíše v menším množství, ideálně tepelně upravené.

Zdroje info: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39278756/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32691654/

Náhledové foto: Pexels