Proč nám žaludek stále signalizuje, že máme hlad
Neustálý hlad může být způsoben nedostatkem bílkovin, vlákniny a tuku v jídle. Nedostatek spánku nebo stres může také ovlivnit vaši chuť k jídlu. Některé potraviny vám pomohou cítit se déle sytí! Ale ani to není dostatečné řešení. Je třeba najít rovnováhu mezi jídlem, odpočinkem a prací.
Proč máte neustálý hlad?
Hlad obvykle nastupuje dvě hodiny po posledním jídle. Fyzické příznaky hladu zahrnují kručení, pokles energie a nervozitu. Na druhou stranu, emocionální hlad se neprojevuje žádnými fyzickými příznaky. To stává, pokud máte chuť na určité potraviny. Pokud si říkáte: Chci čokoládu. Chci pytlík chipsů, to není hladovění. Jestliže vás určitá potrava neuspokojí, hledáte prostě něco jiného.
Nejíte dostatek bílkovin
Bílkoviny jsou jednou ze tří makroživin, které tělo potřebuje k dodání energie. Když se v jídle konzumují společně, pomáhají tělu načerpat energii. Nadbytek sacharidů způsobí prudký nárůst hladiny cukru v krvi a následný pokles energie. Pokles bývá prudký a pocity hladu jsou silnější. Jedná se o začarovaný kruh!
Když kombinujete bílkoviny se složitými sacharidy, zpomaluje se rychlost glukózy. Dostaví se postupný nárůst a pomalý poklesu energie. Díky čemuž se cítíte vyrovnanější a spokojenější.
Nespíte dobře
Pokud nespíte doporučených sedm až devět hodin, můžete snadno přibrat. Spánek hraje roli v regulaci ghrelinu. Hormonu stimulujícího chuť k jídlu. Nedostatek spánku zvyšuje jeho hladinu, což vede k pocitu hladu.
Konzumujete rafinované sacharidy
Dávejte si pozor na potraviny vyrobené z rafinovaných sacharidů. Byly totiž nevhodně zpracovány a ztratili tak živiny a vlákninu. Konzumace velkého množství dlouhodobě nezajistí pocit sytosti. Ve skutečnosti to prudce zvýší hladinu cukru v krvi a když klesne, máte opět hlad.
Vaše jídlo má málo tuku
Potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin zvyšují chuť k jídlu. Ale pokud vám v jídelníčku zároveň chybí dostatek tuku, budou vám chybět sacharidy. Většinou pak máme chutě právě na čokolády a podobně. Dívejte se na to, co jíte a vzdělávejte se v oblasti gastronomie. Nezapomínejte na vlákninu, zeleninu, ovoce, dostatečný pitný režim a spánek.
Zdroje info: aktin.cz, denik.cz
Náhledové foto: Pixabay