Acidofilní mléko: vhodné i pro ty, kteří hůře snáší laktózu

Kefír, Acidofilní mléko

Acidofilní mléko vzniká fermentací mléka. Není na tom nic složitého: smíchejte mléko a bakterie Lactobacillus acidophilus, které si koupíte v obchodech se zdravými potravinami. Jsou dobře stravitelné. To znamená, že acidofilní mléko budete moci pít i tehdy, když ostatní výrobky s obsahem laktózy vám činí trávicí potíže. Navíc právě díky této bakterii můžete dosáhnout rovnováhy ve svých střevech. Díky tomu se budete těšit lepší imunitě.

Acidofilní mléko vs. bílý jogurt

Hledáte jaký je rozdíl mezi těmito dvěma mléčnými výrobky? To první, co vás napadne, je řidší konzistence acidofilní mléka. Ale mnohem podstatnější rozdíl najdete uvnitř výrobku. Liší se zejména tím, jakou fermentační kulturu obsahuje. Další rozdíl, který můžete najít, je v obsahu mikroorganismů. Každý z výrobků jich obsahuje jiné množství a také druh.

  • Kefír obsahuje kvasinky a chutná tak trochu jako sycený nápoj.
  • Acidofilní mléko má jemnější chuť, proto může vyhovovat náročnějším strávníkům, jako jsou například děti.
  • Bílý jogurt neobsahuje specifickou bakterii Lactobacillus acidophilus, u které vlastně slyšíte i samotný název „acidofilní“.
Kefír
Foto: Pexels

Výroba acidofilního mléka

Na začátku je pasterizované mléko, které musíte naočkovat právě kulturou Lactobacillus acidophilus. Nějakou dobu budete čekat, protože chvíli trvá, než nápoj zfermentuje. Tento proces musíte provádět při kontrolované teplotě. Jedině tak totiž získáte typickou chuť a konzistenci. Proč uvádíme postup, jako byste jej prováděli sami? Kulturu si totiž skutečně můžete zakoupit a vyrobit vlastní acidofilní mléko už není nic složitého!

Acidofilní mléko a způsoby použití

Nejlépe si ho užijete, když ho vypijete jen tak. Nicméně použít ho můžete do celé řady dalších výrobků, jako je litý koláč, nepečená náplň různých koláčů, smoothie, ovocné mléčné nápoje a spoustu dalšího. Do acidofilního mléka přidejte jakékoli sezónní ovoce a budete mít zdravý nápoj.

Domácí acidofilní mléko

Připravte si 1 litr plnotučného mléka (ideálně nepasterizovaného), 1 sáček acidofilní kultury (najdete v prodejnách se zdravou výživou) popřípadě můžete použít 100 ml kupovaného acidofilního mléka. Kromě toho budete potřebovat kuchyňský teploměr a skleněnou nádobu s víčkem.

Mléko zahřejte na 80 až 90 °C, abyste ho zbavili všech nežádoucích bakterií. Poté ho nechte vychladit na teplotu 37 až 40 °C. To je přesně ten okamžik, kdy musíte přidat acidofilní kulturu nebo acidofilní mléko. Promíchejte. Přelijte do skleněné nádoby a nechte je při teplotě 37 až 42 °C fermentovat 8 až 12 hodin (použijte jogurtovač, troubu s funkcí kynutí těsta nebo domácí pekárny s funkcí fermentace). Jestliže nemáte žádný přístroj, který by vám mohl pomoci, zabalte mléko do deky a nechte na teplém místě. Po fermentaci vložte aspoň na 4 hodiny do lednice.

Zdroje info:

https://www.stobklub.cz/clanek/kefir-acidofilni-mleko-nebo-jogurtovy-napoj-/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030201744815

Foto: Pexels