Alkohol: proč bychom neměli míchat jednotlivé druhy
O tom, že alkohol konzumovaný dlouhodobě a ve velkém množství má devastační účinky, se asi bavit nemusíme. Následky nadměrné konzumace se dostaví téměř okamžitě – problémy s rovnováhou, koordinací těla i řečí. Kromě toho ale může tato látka způsobit procesy v lidském těle, které až tak viditelné nejsou. Přesto se jedná o nejvíce tolerovanou drogu na celém světě. Existuje jen málo míst, kde se dá konzumovat potraviny či nápoje, kde by alkohol nebyl.
Negativní účinky na lidské zdraví
Alkohol nejprve působí tam, kde to je velmi zřetelné. Jako první ovlivní totiž mozek. V důsledku toho může mít člověk potíže s koordinací těla a také s řečí. Mluví nesrozumitelně, často se zakoktává. Tím to ale nekončí. V krátkodobém horizontu zasahuje alkohol prostřednictvím krve i do jiných míst v těle, kde ovlivňuje mnohé procesy. Nejvíce postihuje mozek, plíce a játra, protože tyto orgány patří k těm, které jsou nejvíce prokrvovány. To se může projevit podrážděnou membránou trávicího traktu, nepravidelným srdečním tepem a dehydratací.
Foto: Pixabay
Alkohol škodí zdraví
Pokud alkohol konzumujeme ve větším množství nebo pravidelně, může se to projevit na oslabeném imunitním systému. Člověk pak není odolný proti běžným chorobám. Některé výzkumy ukazují, že pokud si dopřejete jednorázově větší dávku alkoholu, zpomalíte tím svůj imunitní systém až na 24 hodin. Jako důsledky nadměrné a dlouhodobé konzumace alkoholu se uvádí řada onemocnění, včetně rakoviny jícnu, jater, hrtanu a průdušnice a u žen je to i rakovina prsu.
Chronické onemocnění srdce
Dlouhodobé užívání alkoholu může vést k ovlivnění celé spousty důležitých systémů lidského těla. Jedním z nich je také kardiovaskulární systém. Zdraví srdce totiž závisí na mnohých faktorech. Alkohol vyvolává vysoký krevní tlak, který je jedním z nich. Kromě toho ale může osoba zneužívající alkohol zaznamenat problémy se slinivkou břišní, která je náchylná k zánětu.
Alkohol jen s jídlem
Pokud budete alkohol pít současně s konzumací jídla, můžete snížit jeho dopad. Zpomalíte totiž proces, kterým se alkohol dostává do krevního oběhu. Důležité je samozřejmě také správně zvolit jídlo. Nejlepší je pokrm bohatý na bílkoviny a tuky. Takže pokud si dopřejete bůček nebo pečené koleno, je to ideální. Ne nadarmo se říká „promastit si žaludek“. Takové jídlo se totiž déle tráví, a tudíž se déle vstřebává také alkohol. Nepijte na lačný žaludek.
Alkohol s nealkoholickými nápoji
Další možností, jak zmírnit účinky alkoholu, je prokládat alkoholické nápoje s nealkoholickými. I toto je známá pravda, která asi nepřekvapí. Kromě toho, že jednotlivé drinky „naředíte“ si můžete zpříjemnit také následující den. Můžete předejít typickým projevům kocoviny, jako je bolest hlavy. Ta je totiž způsobena tím, že alkohol způsobuje dehydrataci. Na jeden alkoholický nápoj si tedy dopřejte jeden nealkoholický stejného množství.
Hlavně nemíchat
Jedno z nejdůležitějších pravidel, na které si ale stejně obvykle musí přijít každý sám, je nemíchat jednotlivé druhy. Tím totiž své tělo vystavíme různým chemikáliím a devastační účinek je tak obvykle rychlejší.
Zdroje info:
https://www.rodzinazdrowia.pl/czy-wiesz-jak-alkohol-niszczy-twoje-cialo
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6713002/
Foto: Pixabay