Aminokyseliny jsou důležité zejména jako zdroj energie
Bez aminokyselin se život nedá představit. Jsou základními stavebními prvky všech bílkovinných struktur. Bílkoviny v lidském těle se skládají z přibližně 20 aminokyselin. Jak už to tak bývá, pár z nich si tělo dokáže dodat samo, zatímco zbytek přijímá potravou. Aminokyseliny jsou také nezbytné pro obnovu tkání a jsou využívány k tvorbě protilátek, hormonů a látek důležitých pro srážení krve.
Jak definovat aminokyseliny?
Každá struktura bílkovin v přírodě se skládá z aminokyselin. To platí pro bílkoviny živočišného i rostlinného původu. Jedná se o stavební prvky, které dohromady vytvářejí peptidy a bílkoviny. Z toho vyplývá, že bez aminokyselin by náš genetický kód nemusel existovat. Jaké jsou vzorce aminokyselin? Chemická struktura aminokyselin je v zásadě stejná. Každá aminokyselina obsahuje karboxylovou a aminovou. Název aminokyseliny se odvozuje od aminové skupiny, ale také se v některých případech nazývají alfa-aminokyseliny.
Proč mají aminokyseliny takový význam?
- fungují jako stavební částice DNA a všech proteinových struktur
- ovlivňují systém trávení
- jsou základem pro syntézu hormonů, barev, bílkovin a dalších látek
- ovlivňují činnost orgánů
- jsou důležité pro hojení ran a obnovu tkání
Foto: Pixabay
Z čeho lze aminokyseliny doplnit?
V případě, že si člověk potřebuje zajistit dostatečný přísun esenciálních aminokyselin, měl by ve své výživě hledat kvalitní zdroje bílkovin. Ne všechny zdroje bílkovin však obsahují dostatečné množství základních aminokyselin. Proto je tak důležité vědět, co jíst:
- mléko – mléčné bílkoviny jsou tvořeny až 48 % základních aminokyselin
- vejce
- kuřecí maso – obsahuje vysokou dávku izoleucinu
- hovězí maso – bohatý na všechny aminokyseliny, obsahuje rozšířené množství BCAA (lysin, valin a leucin)
- losos – kromě vysokého množství aminokyselin obsahuje také zdravé tuky
- sójové boby – obsahují všechny důležité aminokyseliny, skvělá volba pro vegetariány
- quinoa – nejvýznamnější rostlinný zdroj aminokyselin, obsahuje především leucinu
Při fyzické námaze je využití energie zajištěno přibližně 10 % aminokyselin. To znamená, že tělo při fyzickém pohybu aminokyseliny spotřebovává a bere si je především ze svalové hmoty. V každém případě, když jsou aminokyseliny doplněny před zátěží (např. BCAA), tělo využívá tyto dodávané aminokyseliny jako zdroj energie pro fyzickou aktivitu, a tím šetří své vlastní.
Dodání aminokyselin po ukončení tréninku poskytne dostatek stavebních látek k obnově svalové hmoty a nastartování regenerace. Pro profesionální závodníky může být doplnění aminokyselin (vedle sacharidů) zásadní podmínkou pro nastartování svalového rozvoje.
Zdroje info: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234922/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/
Náhledové foto: Pixabay