Andělika jako lék na plynatost i zácpu. Připravte si lahodnou tinkturu
Andělika lékařská (Angelica archangelica) je bylinka, kterou si často pleteme s plevelem. Může se ale pochlubit mnohými účinky na lidský organismus. Má antioxidační, protizánětlivé, antimikrobiální, antidiabetické a další účinky. Vzhledem k aktivním složkám, které obsahuje, je možné ji použít i na plynatost, zácpu a pro lepší činnost střev. Patří do čeledi Apiaceae a vyskytuje se zejména v Asii a Evropě, a to v horách, údolích řek a někdy i v pobřežních oblastech.
Co andělika obsahuje?
Andělika může dorůst do výšky až 2,5 m. Léčivé jsou všechny tyto rostliny: květy, kořen i plody. Obsahuje spoustu lékařsky důležitých složek, jako jsou kumariny, furanokumariny, flavonoidy, silice, verbascosidy, polysacharidy atd. Je zdrojem éterických olejů, organických kyselin, vitamínu C a B, pektinu a taninu. Vzhledem ke svému složení se používá k léčbě trávicího systému, ale také jako antidepresivum.
Jaké má účinky?
Angeliku používáme zejména v souvislosti s potížemi trávicího systému. Podporuje totiž proces vylučování trávicích šťáv a žluči. Pomáhá proti plynatosti a může odstranit střevní a žaludeční křeče. Působí jako lék na nechutenství a upravuje pohyb střev. Kromě toho má sedativní a uklidňující účinky, takže je možné použít ji i na poruchy nervového systému.
Jak se andělika používá?
Anděliku můžete použít různými způsoby. Nejjednodušší je připravit si nálev, kdy čerstvou nebo sušenou anděliku zalijete horkou vodou a necháte 10 minut odstát. Kvůli lepší chuti se často kombinuje s jinými bylinkami, jako je třeba heřmánek. Kromě toho si můžete připravit také tinkturu, na kterou budete potřebovat:
- 80 g kořene anděliky,
- 1 l vodky,
- 1 l vody,
- 500 g cukru krupice nebo krystal,
- 10 ks hřebíčku,
- 2 ks celé skořice,
- špetka čerstvě mletého muškátového oříšku.
Kořen anděliky je třeba dobře omýt, abychom ho zbavili zbytek zeminy. Následně jej nakrájejte na malé kousky a vložte do sklenice s vodkou a 500 ml vody. Zde nechte odležet dva týdny. Čas od času sklenici protřepejte, aby se ingredience lépe propojily. Po dvou týdnech přidejte koření: skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Sklenici uzavřete a nechte odstát ještě týden (občas můžete sklenici protřepat). Po týdnu zahřejte zbylého půl litru vody a rozpusťte v ní cukr. Přidejte do sklenice s andělikou a opět nechte asi dva týdny odstát (i během tohoto období sklenici občas protřepejte). Tinktura je připravená. Slijte ji do sklenice a nechte ještě tři měsíce odstát.
Jak užívat tinkturu?
Tinktura je chutná, ale pamatujte si, že obsahuje alkohol. Proto je třeba užívat ji s mírou. Dětem a těhotným či kojícím ženám ji nepodáváme. Užívejte ji 25 kapek třikrát denně (láhev předtím protřepejte) vždy, když pociťujete následující obtíže: zažívací problémy, křeče žaludku či střev, stres, silná a bolestivá menstruace nebo když chcete podpořit činnost střev či cév.
Zdroje info:
https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-domowy-sposob-na-wzdecia-zaparcia-i-nerwice-jak-przygotowac-,nId,6850654
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9822461/
Foto: Unsplash