Antivirová strava: co jíst v době koronaviru

Rouška

Pandemie koronaviru oznámená Světovou zdravotnickou organizací (WHO) trvá od 11. března 2020. Až dosud odborníci prováděli výzkum zaměřený na nalezení léku, který by tuto nemoc léčil. Nejdůležitější ochranou před nebezpečným průběhem je prevence a zdravá strava podporující imunitu.

Kdo patří mezi vysoce rizikové skupiny lidí

Mezi vysoce rizikovou skupinu lidí patří starší lidé nad 60 let, pacienti s chronickým plicním onemocněním a těžkým a středně těžkým astmatem. Pacienti se závažnými nemocemi srdce jsou také během léčby vystaveni komplikacím. Také lidé, kteří bojují s cukrovkou, chronickými onemocněními ledvin a jater a HIV, by měli být obzvláště opatrní a chránit se před infekcí.

Co jíst během pandemie koronaviru?

Jídlo je naše „palivo“ a zdroj získávání cenných živin. Správně pomáhá udržovat tělo v dobré kondici a má pozitivní vliv na imunitu. Antivirová strava by měla obsahovat potraviny bohaté na vitamíny. Naše tělo potřebuje tyto organické sloučeniny, protože jsou nezbytné pro jeho správné fungování.

Koronavirus

Koronavirus: Zdroj obrázku Pixabay.com

Vitamín C

Způsobuje tvorbu zvýšeného počtu protilátek, které podporují obranu těla před bakteriemi a viry. Kromě toho zpomaluje proces stárnutí a minimalizuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Zdroje vitaminu C jsou: petržel, paprika, růžičková kapusta, kedluben, brokolice, zelí, květák, špenát, čekanka, zelené fazole, ředkev, hlávkový salát, rajčata, mrkev, červená řepa, šípky, černý rybíz, jahody, kiwi, grapefruit, citrony, pomeranče, červený rybíz, maliny a jablka.

Vitamín D

Zvláště během zimy dochází k jeho nedostatku. produkovat v důsledku slunečního záření. Proto během zimy dochází k jeho nedostatku. Vitamin D ovlivňuje produkci bílkovin, které ničí viry, bakterie a patogeny. Jeho adekvátní úroveň v těle způsobuje, že lidé jsou méně nemocní a mají větší imunitu. Ovlivňuje také lepší kvalitu kostí a mineralizaci. Jeho zdroje jsou: vejce, mléko, tučné ryby, kuřata, výrobky na bázi rostlinného mléka, sýr, houby a máslo.

Vitamin A

Chrání dýchací cesty před infekcí a také zkracuje dobu zotavení, když onemocníte. Obsahuje ji mrkev, sladké brambory, špenát, kedlubna, brokolice, dýně, římský a červený salát, tučné mléko, sýr, tuky, rybí oleje, vejce, játra, jehněčí salát, listy červené řepy, červená paprika, mangold, meruňky.

Rouška: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com