Arašídové máslo na výrobcích v ČR nenajdete. Musíte vybírat krém nebo pomazánku

Arašídové máslo

Z názvů „arašídové máslo“ nebo „arašídová pomazánka“ nemusí být na první pohled patrné, co je kvalitnější. Pokud se ale podíváte na složení, budete mít jasno. Z legislativních důvodů nesmí výrobci použít slovní spojení „arašídové máslo“. A tak si často pomáhají tak, že na výrobku nechají anglický název „peanut butter“ nebo právě „krém“ nebo „pomazánka“. Rozdíl mezi těmito dvěma termíny pochopíte snadno.

Arašídové máslo není správné označení

Arašídový krém je většinou ze 100 % tvořen pouze z arašídů. To v pomazánce můžete najít i další přidané složky. Mějte ale na paměti, že se nejedná o striktní pravidlo, a tak kromě názvů budete muset zkoumat také složení jednotlivých výrobků. V pomazánkách najdete arašídy, přidané tuky, cukr, sůl aj. Máslo samotné není dobré používat, protože pod pojmem „máslo“ bychom měli rozumět výrobek, který obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku.

Arašídové máslo
Foto: Pixabay

100 % arašídový krém

Toto máslo vytvoříte velice snadno také doma, a to pouhým rozmixováním arašídů. Ve skleničce uvidíte často nahoře oddělený tuk. Někteří výrobci dokonce mohou využívat speciálně vyšlechtěné arašídy, díky kterým se dočkáte delší trvanlivosti výrobků. Pokud můžete takové výrobky najít i v České republice není jasné, protože na obalech výrobků se obvykle nedočtete, jakou odrůdu arašídů výrobce používá.

Arašídová pomazánka

Na pohled se vám pomazánka asi bude líbit více, protože si zachovává svou texturu. Neuvidíte na ní oddělenou tukovou složku. Tímto pravidlem se ale nemůžete řídit na 100 %, protože arašídové „výrobky“ se často prodávají v neprůhledných obalech a navíc onu tukovou složku na povrchu nemusíte vidět ani u kvalitnějších arašídových krémů. Takže na první pohled vlastně nic nezjistíte. Arašídová pomazánka vás potěší delší trvanlivostí.

Arašídové máslo nemá u nás tradici

Tento druh másla si obvykle koupíte pouze ve větších obchodech, protože ho používá jen malé množství domácností. To například v anglicky mluvících zemích si často neumí představit život bez tohoto produktu. Chcete-li si vybrat co největší kvalitu arašídového másla, pak si přečtěte složení. Pamatujte si ale, že ořechy patří mezi silné alergeny. Pokud je podáváte osobě, která ořechy dosud nezkoušela (malé děti – kterým byste mimochodem měli dávat arašídový krém, nikoli pomazánku), buďte velmi opatrní a začněte s velmi malým množstvím.

Zdroje info:

https://www.researchgate.net/publication/322072176_Application_of_Peanut_Butter_to_Improve_the_Nutritional_Quality_of_Cookies

https://www.dm.cz/inspirace-a-poradenstvi/vyziva/recepty-tipy-na-vareni/diy-arasidove-maslo-1966034

Foto: Pixabay